VELIKONOČNÍ MAZANEC
Mazanec - bez něj si Velikonoce neumím představit. Je v něm trochu vzpomínek a nostalgie, a hlavně.... je opravdu moc dobrý!
Ingredience:450 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
100 g cukru
2,5 dkg kvasnic
1 žloutek
1 celé vejce špetka soli
250 ml mléka
65 g másla
rozinky (mohou být namočené v rumu)
anýz
Postup:
Nejdříve si připravte kvásek (do mísy vložte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechejte odpočívat na teplém místě).
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, přidejte vejce, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a zadělejte těsto.
Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně - v tom případě pro jistotu přilévejte mléko postupně, abyste správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu použité mouky). Hotové těsto nechejte v míse kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte úhledný bochánek.
Ten pak přesuňte na pečící plech a nechejte ještě další hodinu kynout. Mezitím si připravte žloutek a oloupané mandle.
Dvacet minut předem si rozehřejte troubu na teplotu 200 stupňů.
Mazanec potřete žloutkem a vtiskněte do něj střídavě mandle po celé ploše.
Pečte 5 minut na teplotu 200 stupňů, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu.
Míru propečení zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit.
Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Uchovávejte v utěrce (pokud možno prané bez aviváže) v igelitovém sáčku.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.