TRADIČNÍ MAKOVÝ ZÁVIN
Nevím, jak to máte vy, ale u nás se makový závin těší velké oblibě. Miluje ho celá naše rodina, proto jsem jej také často kupovala u nás v pekárně. Jenže v průběhu let se nám začalo zdát, že navzdory nápisu "extra dávka máku", jej v závinu naopak čím dál více ubývá.
Proto jsem se rozhodla, že zkusím upéct náš vlastní, opravdu poctivý závin.
Těsto bylo hotové během chviličky, krásně se s ním pracovalo a kdyby mi závin naneštěstí při pečení nepraskl, tak bych byla z výsledku naprosto nadšená! :-)
Ovšem i přes tuto malou nedokonalost byl závin skvělý, nadýchaný a vydržel krásně vláčný i druhý den.
Ingredience (2 záviny):Nádivka:
200 g mletého máku
300 ml mléka
1 lžíce povidel
2 lžíce rumu
100 g cukru
1/2 lžičky skořice
Těsto:500g hladké mouky
180 ml mléka
30g droždí (cca 3/4 kostky)
60 g sádla
60 g cukru krupice1 sáček vanilkového cukru
1 vajíčko
špetka soli
Dále:1 vejce a lžíci mléka na potření závinu.
Postup:
V hluboké pánvi nebo rendlíku přiveďte mléko k varu, přisypejte do něj mák a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi 10 minut(až je mák měkký). Do uvařeného máku pak přidejte povidla, rum, cukr a skořici.
Nechejte vychladnout.
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku a udělejte v ní důlek, do kterého následně rozdrobte kvasnice. Zasypejte lžičkou cukru, zalijte troškou vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek. Mísu pak přikryjte utěrkou a nechejte v ní kvásek asi 30 min. odpočívat.
Po půlhodině nalijte do mísy také zbytek vlažného mléka a ostatní suroviny.
Pomocí robotu vypracujte vláčné těsto, které následně nechejte asi 30 min. kynout.
Po uplynutí doby kynutí těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na dvě poloviny (jednu nechejte odpočívat). Z těsta pomocí válečku vyválejte čtverec o rozměrech přibližně 30 x 30 cm, na který pak postupně vrstvěte makovou náplň po celé ploše (na spodním konci však nechejte asi 2 cm volné plochy těsta).
Potřete vajíčkem smíchaným se lžící mléka a opatrně rolujte - okraje založte dovnitř.
Takto postupujte také u druhého závinu. Oba takto připravené záviny posléze přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem, potřete zbývajícím vajíčkem a nechejte dalších 30-40 minut kynout na plechu.
Pečte asi 35-45 minut při teplotě 160 stupňů. Po vyjmutí z trouby nechejte na mřížce vychladnout a před podáváním pocukrujte.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.