ŠPALDOVÝ TOUSTOVÝ CHLEBA
Domácí pečivo je základ. Vím, že se asi trochu opakuji, ale je to skutečně tak. Kromě domácích housek, baget, koláčů a bábovek, které se již zde na blogu objevily, peču také snídaňový toustový chléb.
Tentokrát jsem pekla ze špaldové mouky, a jsem si jistá, že jakmile si jej doma upečete také, už nebudete chtít jiný - s kupovaným pečivem se totiž nedá ani v nejmenším srovnávat!
Ingredience:200 g špaldové mouky
60 g hladké pšeničné mouky
100 g mléka
60 g vlažné vody
25 g rozpuštěného másla
1 lžička cukru do kvásku
25 g vejce (rozšlehat vidličkou, zbytek nechat na potření)
1 lžička soli
15 g droždí
Postup:
Všechny uvedené suroviny zpracujte pomocí kuchyňského robotu KitchenAid v kompaktní hladké těsto, a nechejte alespoň hodinku kynout na teplém místě.
Po vykynutí jemně ručně propracujte (vyženete z těsta vzduchové bublinky) a vytvarujte podlouhlý bochánek, který následně vložte do KitchenAid formy na toustový chléb.
-Ve formě pak nechejte dokynout dalších asi 30-45 min.
Před pečením potřete žloutkem, vložte do trouby vyhřáté na teplotu 180 stupňů a pečte přibližně 30 minut.
Rada: na spodek trouby během pečení položte kastrůlek s horkou vodou (bude pečivo nadýchanější).
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření