SKOŘICOVÝ CHLÉB Z MÍSY 2 v 1
Skořice je malý zázrak, oblíbené koření, které nejenom krásně voní, ale má i úžasné léčivé schopnosti. Skořicový chléb je skvělou volbou, když máte chuť na něco sladké a zároveň přinese závan pohody do vaší domácnosti. Když ještě použijete mísu KitchenAid na chléb 2 v 1, pak jeho výroba bude jednodušší, rychlejší a výsledek bude opravdu stát zato.
Ingredience:½ šálku (125 ml) teplého mléka1
½ čajové lžičky (9 g) sušeného droždí
1 polévková lžíce (13 g) krystalového cukru + 1/4 (50 g) šálku krystalového cukru, odděleně
2 ¼ (270 g) šálků univerzální mouky
1 velké vejce
4 polévkové lžíce (57 g) rozpuštěného másla
½ čajové lžičky soli
Náplň:
4 polévkové lžíce (57 g) másla pokojové teploty
½ šálku (100 g) hnědého cukru
2 čajové lžičky (5 g) skořice
Poleva:
3 polévkové lžíce (43 g) másla pokojové teploty
½ šálku (60 g) smetanového sýra
1-2 šálky (125-250 g) moučkového cukru (podle požadované tloušťky)
½ čajové lžičky (2 g) vanilkové pasty
špetka soli
1 polévková lžíce (15 ml) mléka nebo silné smetany
Postup:
Nejprve nahřejeme keramickou mísu na chléb tak, že ji naplníme horkou vodou, poté vodu vylijte a osušíme. Do mísy nalejeme teplé mléko, přidáme 1 polévkovou lžíci cukru a posypeme droždím. Jemně prošleháme, aby se vše zapracovalo, a poté necháme vzejít kvásek 3–5 minut.
Do kvásku přidáme zbývající cukr, mouku, vejce, rozpuštěné máslo a sůl. Mísu umístíme do kuchyňského robota, vložíme hák na těsto a na rychlost 4 promícháme všechny suroviny. Mícháme 4–6 minut, nebo dokud není těsto hladké a odlepuje se od mísy.
Zpracované těsto vyjmeme z mísy a vnitřek mísy zlehka postříkáme olejem ve spreji. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme ji zpět do mísy a poté zakryjeme misku víkem na pečení. Necháme 30 minut odpočívat na teplém místě.
Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň a polevu. Na náplň smícháme cukr a skořici, směs dáme stranou. Na polevu vyšleháme v robotu máslo a smetanový krém, přidáme vanilkovou pastu a špetku soli. Prosejeme moučkový cukr a pokračujeme v šlehání do hladka. Pokud je poleva příliš hustá, přidáme mléko nebo hustou smetanu.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník 20 x 10 cm. Pomocí cukrářské stěrky jemně rozetřeme máslo na povrch rozváleného těsta a štědře posypeme připravenou směsí cukru a skořice.
Těsto rozkrojíme podélně na čtyři proužky, které jsou zhruba 2,5 cm široké. Začneme na jednom konci, stočíme proužek do těsného válce. Válec umístíme na okraj dalšího pásu a těsto srolujeme. Stejným postupem dokončíme postup se všemi čtyřmi proužky těsta, abychom získali jeden velký válcovaný válec. Konce vnější vrstvy zastrčte pod válec pod úhlem, aby se při kynutí a pečení nerozbalilo.
Víko mísy vyložíme kouskem pergamenu oříznutým o 2cm větším než základna. Vytvořený válec pak opatrně vložíme do středu víka na pergamen a zakryjeme chlebovou mísou. Chleba necháme ještě 30 minut kynout.
Zatímco těsto kyne, předehřejeme troubu na 200°C. Rošt umístíme co nejblíže ke středu trouby a přitom ponecháme dostatečnou výšku, aby se vešla zavřená mísa na chléb.
Po 30 minutách kynutí opatrně pokapeme chléb 2 lžícemi smetany přes horní povrch bochníku. Lijeme pomalu a zkusíme zapracovat krém až do záhybů.
Znovu přikryjeme připravený bochník zapékací miskou tak, aby okraj pergamenu byl zcela zasunutý dovnitř mísy a aby zachytil máslo a cukr při pečení bochníku. Pečeme 35 minut. Poté necháme chleba péct odkrytý další 2–3 minuty, nebo dokud nebude lehce zlatohnědý. Po vychladnutí potřeme připravenou polevou.
Přejeme dobrou chuť!