JABLEČNÝ KOLÁČ

Moučníky a dezerty
14 září 2018

 

Koláč je výtečný, jemný a prostě podzimní. Ta zkaramelizovaná jablka tam udělají skvělou chuťovou tečku. 
Chutnal všem a já si ho píšu do kolonky "velmi oblíbené".

S těstem mi opět pomohl kuchyňský robot KitchenAid :-) Ve chvilce zvádl dokonce i drobenku, kterou jsem potom jen s přidáním vody zpracovala ve vláčné těsto na způsob lineckého. Pekla jsem trošičku déle, a protože nemám troubu s grilem, ke konci jsem přidala teplotu až na 250 stupňů a hlídala, aby jen zkaramelizoval cukr na jablíčkách, ale samotný koláč se nespálil. Do meruňkového džemu jsem dala lžíci vody a jen jednu lžíci meruňkovice. Měla jsem strach, že dcera s mužem tam ten alkohol poznají.

    SONY DSC


Suroviny

Těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • 2–3 lžíce studené vody


Náplň:

  • 6 středně velkých jablek
  • 4–6 lžiček meruňkové zavařeniny
  • 3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
  • 1 lžička skořice
  • 30-50 g cukru moučka
  • 30 g másla
  • 2 lžíce aromatického alkoholu (např. třešňovici)


Postup

Máslo nechejte povolit a nakrájejte jej na kostičky. Zasypejte moukou a špetkou soli a ručně nebo pomocí kuchyňského robotu KitchenAid vypracujte velmi sypkou drobenku. 
Přidejte žloutek a zapracujte jej do drobenky. Poté po lžících přidávejte vodu a zapracujte do těsta. V momentě, kdy se těsto začne formovat tak, že z něj jde vytvořit koule, už vodu nepřidávejte. Těsto pomocí prstů natlačte do koláčové formy 25-27 cm v průměru. Já mám skleněnou formu a tu není potřeba vymazávat, pokud máte plechovou a těsto se přichytává, vyložte jí pečícím papírem a těsto vymačkejte na něj. Troubu zapněte na 180°C (horkovzduch na 160°)
Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Jedno jablko nakrájejte na dva milimetry silné měsíčky a odložte stranou. Zbytek jablek nakrájejte na menší kostičky.
V míse smíchejte skořici a moučkový cukr. Cukru použijte tolik, aby jablka byla tak akorát proslazená. Máte-li sladká jablka, použijte jen 30 g cukru (nebo i méně), pokud máte kyselá, dejte cukru klidně i 50 g.  Jablka nakrájená na kostky vložte do mísy a smíchejte je se skořicovým cukrem tak, aby bylo všechno ovoce rovnoměrně obalené. Tuto směs navrstvěte na těsto. 
Plátky jablek vyrovnejte na náplň do dvou soustředných kružnic. Posypejte cukrem a poklaďte na ně tenké plátky másla. 
Formu vložte do trouby a pečte 45 minut. Poté pusťte asi na 5 minut gril - cukr by měl začít karamelizovat, ale nesmí se spálit! Poté troubu vypněte a koláč nechte asi 5 minut uvnitř. Mezitím si v kastrůlku svařte meruňkovou zavařeninu s alkoholem (stačí ohřát k první bublince a pak stáhnout z plotny).  Koláč vyjměte z trouby a ještě horký ho potřete svařenou meruňkovou zavařeninou.

Podávejte vychlazené.

 


 

Dobrou chuť :-)

Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.
Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3


Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít