PIŠKOTOVÉ KULIČKY A ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY S NÁDIVKOU
Nepečené sladkosti jsou mé nejoblíbenější :-) Ani ne proto, že je s nimi nejméně práce, ale především proto, že zkrátka miluji jejich chuť! A je úplně jedno, jestli jsou to včelí úly, kuličky, karamelky nebo šuhajdy (čokoládové košíčky s nádivkou). Nepečené cukroví je většinou to poslední, co se připravuje - samozřejmě před vánočkou, kterou připravuji den dopředu, aby byla na štědrý den k snídani. Proto je to pro mě taková symbolická tečka, protože když mám hotové "nepečené", mám už vše, co jsem chtěla stihnout.
Tyto recepty jsou velmi jednoduché, rychlé a variabilní. Připravovaly se u nás doma každý rok. Místo piškot můžete použít také keksy, sušenky apod., místo vlašských ořechů můžete použít lískové oříšky atd. Do čokoládových košíčků s nádivkou přidejte rozinky, pokud je máte rádi, nebo jiné sušené ovoce...
ŠUHAJDY
(čokoládové košíčky s nádivkou)
Ingredience:
3 čokolády na vaření
120 g másla
Náplň:200 g vlašských ořechů + 3 lžíce mléka (spařit)
1 vanilkový cukr
1 dcl rumu
150 g práškového cukru
Postup:
Nejdříve si připravte náplň. Spařte ořechy (přivedete s mlékem k varu v malém kastrůlku), poté přidejte ostatní ingredience, dobře promíchejte a nechejte bokem odstát. Nad parou nebo s použitím mísy s přesným ohřevem KitchenAid rozpusťte čokoládu s tukem. Papírové košíčky nejdříve vytřete čokoládou, dejte lžíci náplně a pak znovu přelijte čokoládou.
Šuhajdy potřebují několik hodin, aby ztuhly.
PIŠKOTOVÉ KULIČKY
Ingredience:
250 g piškotů
70 g mletých vlašských ořechů
100 g práškového cukru
1 dcl vody
1 lžíce kakaa
50 g msla
1/2 dcl rumu
Postup:
Piškoty rozdrťte nebo rozemelte s pomocí sekáčku KitchenAid na jemný prášek. Rozpusťte máslo, přilijte k piškotům spolu s ostatními surovinami.
Dobře promíchejte a jakmile máte hmotu hotovou, tvořte kuličky, které obalte nasekaných v oříšcích.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/