PIKANTNÍ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO
Dýňová polévka. Pokrm, bez kterého si dnes už jen málokdo dokáže představit podzimní období . Každý má svůj vlastní osvědčený recept, někdo ji dělá na sladko, někdo zase na slano - no a já ji dělám "na ostro" :-D Tedy abyste tomu rozuměli, jsem totiž velkým milovníkem chilli a ostrých pokrmů obecně, a velice ráda se při svém tvoření v kuchyni vrhám mimo jiné také do tajů indické kuchyně. Tato polévka je tak trochu od každého, a pokud máte rádi nové, pikantní chutě, věřím, že vám bude chutnat :-) Dokonce chutná i mužům, což je u dýňové polévky vskutku rarita :-)
Dýně, ze které budete vařit, je dýně Hokaido, a než se pustím do popisu samotného receptu, dovolím si malé povídání o této vitamínové bombě. Dýně Hokaido (původní název Hokkaidó) na rozdíl od klasické dýně nenarůstá do gigantických rozměrů (mívá v průměru okolo 10-30cm) a tak je její zpracování mnohem jednodušší.
Od pradávna se pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Obliba dýně Hokaido v dnešní době vzrůstá i v České republice díky stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl. Je totiž bohatá na vitamíny a minerální látky, jako např. vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido jsou přímo zázračné!
Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky a pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě. Chutná lehce po oříšcích (proto si z ní s oblibou připravuji také sladké snídaňové kaše :-) Jsem alergická na lepek, takže je to pro mě perfektní alternativa místo ovesných kaší či müsli).
Teď ale k samotnému receptu Je VELICE jednoduchý, a je tedy vhodný i pro naprosté začátečníky.
Ingredience:
1 menší cibule
1 střední dýně Hokaido
1,5l vývaru nebo bujónu
olivový olej
kari koření
pepř (nebo chilli)
sůl
zakysaná smetana
čerstvá bazalka
Postup:
Před vařením z dýně Hokaido odstraňte semínka a vlákna a nakrájejte ji na 10 - 15 cm kousky. Slupku ponechejte, v žádném případě neloupejte! Obsahuje totiž spoustu vitamínů a při vaření krásně změkne
Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, a v hrnci velice krátce orestujte na olivovém oleji. (já jsem tuto polévku využila jako příležitost k testování Varného robotu KitchenAid, takže jsem nechala sekání a restování cibulky v jeho režii.
Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte dýni nakrájenou na větší kostky. Párkrát zamíchejte, aby se zlehounka osmahla, a zalijte vývarem. Vařte, dokud dýně opravdu nezměkne.
(i při tomto úkonu jsem "zaměstnala" varný robot KitchenAid, který nad vařením bděl, a celou dobu kontroloval teplotu i čas :-) )
Ochuťte kari kořením, případně pepřem (pepř můžete nahradit také špetkou chilli, polévka pak bude mít opravdu hřejivé účinky, a zvláště u pánů slaví tato verze veliký úspěch :-)) Pak už stačí pouze promíchat tyčovým mixérem, nebo použít program „zkapalnit“ na stolním mixéru (blenderu), a máte hotovo
Pokud vaříte ve varném robotu KitchenAid, zaměňte míchací nástavec za sekací nože, a nechejte polévku pár sekund mixovat, dokud nevznikne hladký krém.
Polévka se nemusí zahušťovat, po rozmixování vám vznikne opravdu jemný a lahodný krém. Ozdobte zakysanou smetanou a lístečky čerstvé bazalky, v toustovači si ohřejte křupavý toast, a můžete servírovat.
TIP:
Pokud toužíte ochutnat něco skutečně netradičního, použijte místo pepře a kari k ochucení lžičku koření MEAT MÁSALA, a místo zakysané smetany ozdobte polévku kousky sýra Halloumi.
Já jsem si tuto variantu naprosto zamilovala! :-)
Autor: Bloggerka Terka