PAVLOVA JAKO ROLÁDA
Moučníky a dezerty
25 června 2022
Také vám zbývá z toho neustálého pečení buchet hodně bílků? Pojďme je společně využít do téhle nevšední rolády.
Ingredience
- 200 g bílků
- 300 g jemného krupicového cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžičky vinného octa
- 3 smetany ke šlehání
- ovoce podle chuti
Bílky (pokojové teploty) začneme na velmi malé otáčky šlehat s cukrem a to až do rozpuštění cukru. Zkusíme mezi prsty, neměly by být cítit krystalky cukru. Poté otáčky zvýšíme a vyšleháme pevný a lesklý sníh. Tento proces trvá 10-15 minut. Nakonec vmícháme škrob a ocet.
Hmotu rovnoměrně a rychle rozetřeme na pečící papír na plech. Troubu si rozehřejeme na 200°C na horkovzduch. Roládu vložíme do trouby a teplotu stáhneme na 160°C. Pečeme asi půl hodiny. Po upečení stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout.
Pak překlopíme na čistou utěrku, opatrně odstarníme pečící papír, natřeme ušlehanou smetanou a poklademe ovocem. Pomocí utěrky pak srolujeme. Roládu dzdobíme na povrchu ovocem, jedlými květy nebo ušlehanou smetanou.
Základem úspěchu je správné našlehání a pak správné upečení. Roláda má být křupavá na povrchu a vevnitř pěnová.
Recept pro Vás vytvořila Petra Burianová vítězka soutěže „Peče celá země 2020“.