MRAMOROVÁ BÁBOVKA
Věřím tomu, že když bábovku označím jako ozdobu každého stolu, budete se mnou souhlasit.
Každý má jistě svůj osvědčený recept, ale kdyby náhodou přeci jen někdo tápal, podělím se s vámi o svůj recept :-) Je totiž velice snadný, bábovka vydrží dlouho vláčná, a proto je to ideální snídaně na víkendy na chatě.
Od doby, co mám robot KitchenAid, je to navíc neuvěřitelně jednoduché! Stačí si zvážit jednotlivé suroviny, postupně je přisypávat do mísy a sledovat, jak robot pracuje…a že je mnohdy na co koukat.
Ingredience:5 vajec
250 g cukru moučka
250 g polohrubé mouky
1 ks vanilkového cukru
100 ml mléka
100 ml oleje
2 polévkové lžíce rumu
2 polévkové lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
špetka soli
máslo a strouhanku na vymazání bábovkové formy
Postup:
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Připravte si dvě mísy ke kuchyňskému robotu KitchenAid. (já jsem pracovala se skleněnou a nerezovou mísou k robotu).
Vejce si rozdělte na bílky a žloutky, a dejte je do každé mísy zvlášť. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou.
Bílky ušlehejte s malou špetkou soli do tuha.
Do mísy se žloutky nasypejte cukr společně s vanilkovým a šlehejte stromečkovou metlou (plochým šlehačem) do světlé pěny. Postupně přidávejte mléko, rum a olej.
Nakonec lehce vmíchejte bílky a mouku s práškem do pečiva.
Směs si rozdělte na poloviny a do jedné přidejte dvě lžíce kakaového prášku. Zamíchejte a opatrně vlijte do vymazané a vysypané formy - vždy trochu světlého, poté trochu tmavého těsta, aby se vytvořil mramor…
Pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Zkoušejte pomocí špejle (pokud se na ni těsto nelepí, bábovku vytáhněte z trouby) a vyklopte na kovovou mřížku.
Dobrou chuť! :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.