MASOPUSTNÍ KOLÁČKY
K období Masopustu neodmyslitelně patří koláčky či vdolečky s povidly a tvarohem. Při jejich pečení si vždy vzpomenu na prababičku z jižní Moravy.
Těsto na vdolečky zadělávala ve velké dřevěné nádobě a byly prostě nejlepší na světě - protože byly od ní!
Ingredience:500g hladké mouky
100 g cukru moučka
100 g oleje
150 ml mléka
2 žloutky
2 lžíce majonézy
kostka kvasnic
Na náplně a ozdobení budete potřebovat:
drobenku
povidla
tvarohovou náplň
mléko
vajíčko na potření
Postup:
* Drobenka: hrubá mouka, cukr moučka, máslo...zpracovat rukama nebo v robotu na drobné kousíčky.
Kolik čeho? Babička říkávala: “ Kolik másla, tolik mouky, tolik cukru“. Je ale fakt, že když chci drobenku sušší, dávám trochu více mouky…
* Tvarohová náplň: tvaroh v alobalu, 1 žloutek, vanilkový cukr, cukr dle chuti, trošku strouhané citronové kůry
Pokud se chystáte stříkat sáčkem jako já, nedávejte rozinky, ty dávám nahoru na tvaroh zvlášť. Můžete je namočit přes noc v rumu...
* Povidlová náplň: povidla smíchané s trochou cukru a rumu.
Kvasnice zasypejte lžící krupicového cukru, nalijte trochu vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek.
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte mouku, cukr, žloutky, olej a majonézu, přidejte kvásek a postupně dolévejte mlékem. Pomocí hnětacího háku pak vypracujte těsto a nechejte kynout v míse zakryté igelitovým sáčkem.
Po vykynutí těsto vyválejte na podložce. Díky mastné konzistenci těsta nemusíte při válení těsta tolik podsypávat, těsto by se nemělo lepit.
Z vyváleného plátu těsta pak vykrajujte malá kolečka podle toho, jak velké chcete koláčky. Já jsem vykrajovala skleničkou o průměru 4,5 cm, ale dělávám i menší.
Do cukrářských sáčků si přichystejte náplně, kterými budete koláčky plnit. Do středu každého kolečka nastříkejte trochu tvarohové náplně, položte rozinku namočenou rumu a zabalte do tvaru koláčku.
Koláček pak namočte ve vajíčku a vyválejte v drobence.
Pokud děláte koláčky také s povidly, udělejte v takto připraveném koláčku ještě prstem důlek, zakápněte povidly a až poté obalte v drobence.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, tedy asi 15 min.
Ihned po vyjmutí z trouby potřete horkým mlékem.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.