KRÉMOVÁ PÓRKOVÁ POLÉVKA
Vývar
- 1 rajče
- 2 řapíky celeru
- 1 petržel + kousek natě
- 2 mrkve
- 1 cibule
- sůl
Zeleninu očistěte a rozkrojte na půlky. Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (na sucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá – jako na obrázku. Poté vhoďte do hrnce s 850 ml vroucí vody, osolte a vařte 30 – 45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových.
Polévka
- 1 větší pórek
- 1 větší mrkev
- 1 střední petržel
- 1 větší šalotka nebo půl cibule
- 2 řapíky celeru
- 2 menší stroužky česneku
- 50 g másla
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl, pepř
- 60 ml smetany min 30% (nemusí být)
- 600 – 700 ml zeleninového vývaru
Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nasekanou mrkev, celer, bílou část pórku a petržel a restujte asi 4 minuty na středním plameni. Poté přidejte cibuli a restujte ještě asi 3 minutky. Nakonec přidejte česnek, opékejte ještě minutu a podlijte vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na vyšší stupeň asi 5 - 7 minut, dokud nebude zelenina měkká. Po této době přidejte zelenou část pórku a vařte přikryté ještě tak 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Chce to hlídat, aby se nepřevařil, protože tím přichází o tu krásnou barvu. Osolte a lehce opepřete.
Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte úplně do hladka. Použít můžete i tyčový mixér. Pokud chcete, nyní můžete přidat trochu smetany a ještě lehce vymixovat. Polévka bude mít díky vývaru plnou chuť, bude krásně hustá díky základu z kořenové zeleniny a bude mít krásnou svítivou barvičku, protože jsme zelenou část pórku přidali až nakonec. Nemusíte se bát, že by základ ze zeliny potlačil chuť pórku, naopak, perfektně ji doplní, protože chuť pórku je velmi výrazná.
TIP: Polévku můžete ozdobit podle své fantazie petrželí, dýňovými semínky či jinými oříšky. Výborná je také s máslovými krutony či zakápnutá pomerančovou šťávou.
Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichovská z blogu „Cat & Cook“.