KŘEHKÝ MAKOVÝ KOLÁČ
Koláč je ideální, dá se totiž konzumovat nejen k odpolední kávě, ale i k snídani, a je použitelný i na cesty. Tento křehký je navíc lepší, když se rozleží, takže si ho můžete upéct s předstihem
KŘEHKÝ MAKOVÝ KOLÁČ (průměr 23-24 cm)
Křehké těsto
- 200g hladké mouky
- 40g moučkového cukru
- 130g másla
- 1-2 žloutky
- 1 lžíce smetany 33%
- sůl
Drobenka
- 50g polohrubé mouky
- 30g cukru krupice
- 30g másla
- špetka soli
Maková náplň
- 200g mletého máku
- 450-500ml mléka
- 60-80g cukru krupice
- 60-80g mletých piškotů
- 2-3 lžíce švestkových povidel
- citronová kůra
Prosátou mouku smíchejte se solí a moučkovým cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí robota a ploché (pádlové) metly zpracujte na drobenku. Pak přidejte žloutky se smetanou a míchejte, až se vše spojí. Těsto zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice.
Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Přidejte cukr a citronovou kůru, nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, povidla a rum dle chuti.
Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Nejlépe to jde v mixéru nebo food procesoru .
Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi a přeneste do koláčové formy o průměru 23-24 cm. Použila jsem formu s odnímatelným dnem. Lehce vmáčkněte a upravte okraje. Dno koláče propíchejte vidličkou, rovnoměrně rozetřete makovou náplň a zasypte drobenkou.
Koláč pečte v troubě vyhřáté na 170-180 stupňů (horkovzduch) asi 40-45 minut. Ke konci přidejte dolní ohřev, aby byl dobře propečený i spodek koláče. Nechte vychladnout a podávejte.
RECEPT najdete i na blogu víkendovépečení, kde si ho můžete vytisknout.
Připravila pro vás Míša Landová