JAK NA DOKONALÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ - tipy pro začátečníky i pokročilé
Miluji vánoční pečení. Tu vůni, která je nezaměnitelná, chuť, která je výjimečná....
Peču již skutečně dlouho, a proto už to pro mě není taková záhada a trápení jako na začátku :-)
Ovšem trvalo to dlouho, a rozhodně to nešlo hned, alespoň ne všechno....byly i vánoce, kdy se něco vyhodilo, nedalo jíst nebo nezměklo do štědrého dne...
Ideální je, tak jako při přípravě čehokoli jiného, když začnete tím, že si důkladně promyslíte, co vlastně chcete péct. Kolik toho upečete a jaké příchutě zvolíte? Není totiž nic horšího než po vánocích vyhazovat nedojedené zbytky. Moje dnešní ukázka obsahuje 4 druhy klasického vánočního pečiva - u nás nejoblíbenějších. Jejich základem je máslo. Nikdy nepoužívám rostlinné tuky ani náhražky!
Tyto naše čtyři oblíbené druhy cukroví jsou z klasických máslových těst, zvaných též křehká těsta. Takové těsto se používá na pečení drobného čajového pečiva, lineckého či na plnění malých formiček. Je možné si těsto připravit několik dní dopředu. Těsto, které je několik dní odleželé, se lépe zpracovává a lépe peče. Upečené a neplněné pečivo vydrží v chladném prostředí i dva týdny. Nicméně nedoporučuji péct jej příliš brzy. Bohatě stačí dva týdny před Štědrým dnem.
Suroviny
Základními surovinami jsou: máslo, mouka, cukr a vejce.
V zásadě se pak mění jen poměr nebo se přidávají příchutě - ořechy, kokos, kakao.... To, jaký poměr je mezi jednotlivými surovinami určuje, jaký bude výsledek - zda je těsto vhodnější na plnění do formiček nebo na vykrajování apod. Pokud se poměr nedodrží nebo nějak změní, může dojít k roztečení těsta, lámání či jiným pohromám. Proto je u pečení tohoto typu cukroví důležité dodržet předepsané poměry použitých surovin. Časem, když získáte praxi a zkušenosti, můžete vše začít připravovat odhadem, intuitivně, protože už víte, jak má těsto vypadat. Ovšem na začátku toto rozhodně nedoporučuji! Do základního těsta je možné přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru, mandle apod. Někdy v receptech bývá uvedeno i mléko či prášek do pečiva.
Pomůcky:
Základem je plech...dobrý plech. Ideálně s nepřilnavým povrchem - ušetří vám totiž čas i peníze. Proto jsem si oblíbila pečící plechy s nepřilnavým povrchem od KitchenAid. Pokud zatím nepřilnavý plech nemáte, vyložte jej papírem na pečení. Výhodou je, že při pečení lineckého můžete stejný papír použít i víckrát - tedy pokud je po předchozím pečení čistý.
Mezi vkládáním jednotlivých plechů do trouby byste měli počkat, dokud plech nevychladne, a až poté na něj pokládat další várku cukroví. Vykrajovátka nemusíte umývat, stačí když je řádně utřete do papírové utěrky. Pokud je i přesto chcete omýt, napusťte do větší mísy teplou vodu s jarem a vložte formičky. Chvíli nechejte odmočit a poté dobře opláchněte.
Formičky, které se plní, se neumývají! Omyjte je pouze jednou - po zakoupení. Před prvním pečením je vymažte máslem a po každém pečení je vytřete papírovou utěrkou nebo ubrouskem. Pokud byste je umývali, nešlo by vám po upečení těsto vyklopit ven.
Hotové těsto zabalte do fólie a označte štítkem. Pro lepší orientaci si také napište, o jaké těsto se jedná a kdy jste jej připravili. Se stoupajícím počtem druhů a množství cukroví to velmi oceníte! V chladničce skladujte maximálně týden (obzvláště pokud jste pro přípravu použili vejce nebo žloutky). Těsto můžete uskladnit také v mrazáku. Před samotným pečením je důležité těsto vyjmout z lednice včas, aby mělo tu správnou teplotu ke zpracování. Linecké těsto uskladňuji zploštělé, aby se lépe válelo (nevytvářím váleček).
Křehké těsto je nutné péci při správné teplotě, jinak se správně nepropeče a za pár dní se zkazí! Pečení závisí na tloušťce vyváleného těsta, případně také na množství těsta natlačeného do formiček. Většinou se čas pečení pohybuje v rozmezí 10 - 15 minut. První várku sledujte, a vyjměte z trouby až tehdy, když se začnou okraje zbarvovat do hněda - to by měla být známka toho, že je upečené. Po vyjmutí z trouby jsou všechna těsta křehká a měkká. Ke ztvrdnutí dojde až po vychladnutí těsta. Teplota trouby při pečení by se měla pohybovat okolo 180°C.
Základní surovinou pro náplň v případě vánočního pečiva je samozřejmě domácí marmeláda, kterou jste si navařili v létě či na podzim. Na linecké se většinou hodí kyselejší rybízová marmeláda, ale já mám ráda také ostružinovou. Plnit můžete také máslovým krémem, nutellou či vařenými krémy. Některé druhy je možné ozdobit oříšky, čokoládovou polevou, kokosem apod.
Křehké těsto by mělo před podáváním chvíli odpočívat. Pokud máte cukroví napečené a do vánoc zbývá ještě několik dní, uschovejte jej v krabici v chladu, nejlépe na balkóně. Uschovat samozřejmě můžete i ve spíži, kde je teplota max. 10°C až 15°C. Pokud máte cukroví plněné, musíte jej skladovat v chladu, ideálně v lednici. Pokud plněné není, můžete jej skladovat při teplotě do 10°C.
A nyní slíbené recepty na základní těsta:
Linecké koláčky:
- 400 g hladké mouky
- 330 g másla
- 200 g práškového cukru
- 1 bal. vanilkového cukru
- 1 vejce
- trocha citrónové kůry
Ořechy:
- 300 g hladké mouky
- 100 g mletých ořechů
- 150 g práškového cukru
- 220 g másla
- 20 g kakaa
- 1 lžíce. rumu
- 1/2 lžíce šťávy z citrónu
Rohlíčky:
- 170 g hladké mouky
- 60 g práškového cukru
- 60 g mletých ořechů (vlašských)1 bal. vanilkového cukru
- 110 g másla
- 1 malé vejce
Kokosovo - marmeládové koláčky:
- 200 g hladké mouky
- 200 g strouhaného kokosu
- 100 g práškového cukru
- 200 g másla
- 1 vejce
- marmeláda
Všechna těsta vypracujte podle následujícího postupu:
1. nejprve smíchat všechny suché ingredience, poté přidat tekuté.
2. Nechat odležet a péci v troubě vyhřáté na 180°C, cca 10 až 15 min.
3. Tvar a zdobení je pak čistě na vaší fantazii :-)
Přeji vám, ať všechno to pečení zvládnete s klidem a lehkostí, a ať si letošní svátky opravdu užijete! :-)
Tina
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/