DÝŇOVÉ MÁSLO
Podzim je od nepaměti spojován s "dýňovou sezónou"...tuto zeleninu prý lidé buď milují nebo ji nenávidí
Já jsem asi výjimka...dostávám se pomalu z fáze "dýni už nikdy víc" do fáze, kdy k ní hledám cestu a začínám ji mít ráda.
Pomohl mi v tom článek Florentýny, protože její recepty z dýně vypadají tak "jedle", že jsem si jich pár naplánovala vyzkoušet...
A začala jsem asi tím nejjednodušším, dýňovým máslem...dá se jíst jen tak, jako dezert, posypaný semínky, nebo namazat na pečivo k svačině.
Ingredience:máslová dýně
1 lžíce olivového oleje
sůl
8 lžic másla
Postup:
Recept je vlastně úplně jednoduchý :-)
Máslovou dýni rozpulte, vydlabejte semínka lžičkou, ostrým nožem nakrájejte křížem krážem po povrchu dužiny, vložte do pekáčku, pokapejte olivovým olejem a posolte.
.Takto připravenou dýni pečte při teplotě 200 stupňů asi 40 minut, poté snižte teplotu na 170 stupňů a ještě 25-30 minut dopékejte.
Jakmile je dýně měkká, vydlabejte upečenou dužinu lžící a vložte ji do vysoké mixovací nádoby KitchenAid (součástí balení tyčového mixéru) a důkladně rozmixujte.
K rozmixovanému krému přidejte 8 lžic másla a celé společně ještě jednou rozmixujte dohladka.
Uchovávejte v chladničce, pár dní vám tam určitě vydrží... :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.