BEZLEPKOVÉ DÝŇOVÉ MUFFINY
Tyto dýňové muffiny by díky svému vzhledu nejspíše žádnou soutěž krásy nevyhrály, zato vás určitě ohromí svou chutí! Místo klasické mouky jsem použila kombinaci mletých mandlí a vlašských ořechů. Těsto vám proto nenaběhne jako u klasických muffinů, protože je poněkud hutnější. Oproti tomu jsou tyhle dýňové muffiny naopak nabité spoustou zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů.
Ingredience (na 12 ks):1 malá dýně Hokkaido
1 větší jablko (oloupané a zbavené jadřinců)
1 hrnek mandlí
2 hrnky vlašských ořechů
2 vejce
1/4 hrnku mletého lněného semínka
1/2 hrnku rostlinného mléka
med (dle chuti)
1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje + na vymazání
1 lžička kurkumy
2 lžičky skořice
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Postup:
Dýni rozpulte, vykrojte vnitřek i se semínky a nakrájejte ji na větší kousky. Dýni nemusíte loupat. Kousky dýně rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte ji v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut do změknutí. Upečenou dýni nechte vychladnout, vhoďte ji do mixéru společně s nakrájeným jablkem a vše rozmixujte dohladka.
Mandle a vlašské ořechy nasypte do food processoru a rozmixujte je na jemno.
Ve velké míse smíchejte dýňové pyré, rozmixované ořechy a přidejte ostatní suroviny.
Vše promíchejte a lžící naplňte vymazanou formu na muffiny. Pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 50 minut.
Recept pro Vás vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.