DÝŇOVÉ BOCHÁNKY
Tento recept z naší FB soutěže na dýňové bochánky vám jistě přijde k chuti během celého roku a nejen při oslavě Halloweenu.
"Vybrala jsem si č.7 - moje šťastné číslo a navíc ještě lepší téma DÝNĚ. A tak jsem udělala dýňové pyré, dala ho do kynutého těsta a vznikly tyhle kynuté dýňové bochánky." Autorkou receptu je Verča Penkalová.
- půlka menší dýně
- 350 g hladké mouky
- 120 ml vlažného mléka
- 45 g másla
- 1 vejce
- 50 g třtinového cukru
- 15 g čerstvého droždí
- špetka soli
Dýni vydlabeme, nakrájíme na menší kostičky a dáme na půl hodiny do trouby na 175°C. Po vytažení vidličkou zjistíme, jestli jde snadno rozmáčknout, uděláme pyré.
Z dýně a ingrediencí uděláme těsto. Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, nalejeme mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí a necháme kvásek vzejít. Pak přidáme zbytek surovin s 130 g pyré, rozpuštěným vychladlým máslem a uděláme těsto. Necháme 1 hodinu kynout.
Poté si rozdělíme na 10-15 bochánků, uválíme do kuliček a pomocí provázku (neutahujeme) uděláme z bochánků dýně. Necháme kynout dalších 40 minut.
Troubu si předehřejeme na 180°C a bochánky pečeme zhruba 20 minut. Ještě horké je potřeme rozpuštěným máslem s medem a necháme vychladnout.