DOMÁCÍ JAHODOVÁ A VANILKOVÁ ZMRZLINA
Já osobně jsem se už letních dnů nemohla ani dočkat, a proto jsem si na počest příchodu tohoto mého nejoblíbenějšího ročního období pro vás připravila rovnou dva recepty na domácí zmrzlinu. Základem zmrzliny jsou žloutky, mléko nebo smetana. Ochutit ji můžete ovocem, čokoládou nebo třeba oříšky. Příchutě však mohou být i exotické, jako například chilli, olivový olej nebo dokonce zmrzlina na vrchu politá balzamikovým olejem. Příchutí je zkrátka neomezené množství.
ZÁKLADNÍ KRÉM - VANILKOVÝ
Ingredience
- 4 žloutky
- 100g cukru
- 0,5l mléka (plnotučného)
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte žloutky s cukrem do bílé hmoty. Šlehejte tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit tzv. stužky.
Do kastrůlku se silnějším dnem nalijte mléko a přiveďte téměř k varu.
Do vyšlehaných žloutků pak pomalu přilévejte ohřáté mléko (ovšem nesmí být úplně horké!), a míchejte, dokud se směs dobře nespojí a nevytvoří hladkou krémovou konzistenci. Použijte rychlost 2, a zpracovávejte cca 2 minuty.
Hotovou směs nechejte vychladit, ideálně v lednici. Jakmile je hmota studená, nalijte ji do zmrzlinovače KitchenAid. Ten si musíte vychladit předem, ideálně přes noc. Výroba zmrzliny pomocí zmrzlinovače KitchenAid trvá asi 15 minut. Že je zmrzlina hotová poznáte podle konzistence - hmota nabude na objemu a bude krémová.
Hotovou zmrzlinu rozprostřete do nádoby na zmrzlinu a dejte ještě na chvíli do mrazničky. Zmrzlinu však můžete klidně konzumovat ihned po zpracování ve zmrzlinovači - jen bude trochu krémovější. Pokud chcete tužší konzistenci, nechejte cca půl hodiny v mrazáku.
JAHODOVÁ ZMRZLINA
- 400 g jahod
- 1 konzerva salka
- 370 ml sladké smetany
Jahody zbavte stopek, nakrájejte na větší kousky, rozmixujte společně se Salkem a dejte stranou.
V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte šlehačku do tuha, kterou následně postupně přimíchejte do jahodové směsi.
Hotovou směs nalijte do (předem vychlazeného) zmrzlinovače KitchenAid a postupujte podle návodu. Pokud chcete tužší konzistenci, nechejte před servírováním opět chvíli ztuhnout v mrazáku.
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „Tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu.