DOMÁCÍ DONUTY S JAHODOVOU A ČOKOLÁDOVOU POLEVOU
Americká kobliha neboli "doughnut" (donut) je velice podobný středo-evropské koblize, jen s tím rozdílem, že má uprostřed otvor.
Klasické donuty jsou samozřejmě smažené, a z kynutého těsta. Já jsem však zkusila recept na trochu jinou variantu - nekynutou a nesmaženou. Možná si říkáte, že výsledek bude mít tím pádem s donutem pramálo společného, a že to už donut vlastně ani není, ale ujistím vás, že už jen kvůli tvaru to donut stále bude. Chuť bych neporovnávala, jednoduše proto, protože smažené vs. klasicky pečené se nikdy srovnávat nedá.
Klasické smažené donuty se obvykle obalují pouze v cukru se skořicí. Donuty pečené v troubě však nabízí celou řadu možností ozdobit si podle svého, a to pořádnou dávkou polevy a různobarevných "ozdobiček".
Ingredience:
Těsto:
150 g hladké mouky
70g práškového cukru
1 lžička do pečiva1/
4 čaj. lžičky jedlé sody
1/4 čaj. lžičky muškátového oříšku
60 ml mléka
60 ml jogurtu
1 vejce
30 g másla
1 a 1/2 lžičky vanilkové esence
Polevy:hrst jahod
4 lžíce práškového cukru
100 g čokolády4 lžíce cukru
1 a 1/2 dcl mléka
Postup:
Na čokoládovou polevu zahřejte mléko k bodu varu. Jakmile se začne mléko vařit, vypněte sporák, vložte čokoládu a cukr, a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „Tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu.