CUKETOVÝ NÁKYP
Když se mi sešly najednou hned tři cukety, řekla jsem ji, že to chce radikální řez. Zpracovat je prostě všechny. Naštěstí to byly mladé a menší kousky, tak to nakonec šlo jako po másle. :-)
Ingredience: (pro 4 osoby)500 g mladé cukety
500 g brambor
150 g uzené nebo anglická (dle chuti)
150 g sýra
1 vajíčko
4 lžíce smetany nebo mléka (nemusí být)
1 lžíci oleje
150 g polohrubé mouky
5 stroužků česneku
sůl, pepř, mletý kmín a majoránka
1/2 prášku do pečiva
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C. Nastrouhejte na jemném struhadle sýr. Použijete ho do směsi skoro až nakonec, ale alespoň tím ušetříte jedno mytí struhadla. Oloupejte brambory a cuketu omyjte. Pokud máte mladé kousky, nastrouhejte je i se zelenou slupkou na jemném struhadle nebo na přídavném struhadle robota,s ním je to za chviličku. Na stejném struhadle nastrouhejte brambory.
Brambory s cuketou dejte do síta a nechejte asi 15 minut okapat. Okapanou cuketu a brambory ještě dlaní trochu vymačkejte a dejte do větší mísy. Uzené nebo anglickou nakrájejte na malé kousky a přidejte k bramborám a cuketě. Oloupejte česnek a prolisujte do směsi asi pět stroužků, případně víc. Záleží na chuti a druhu česneku. Postupně do mísy dejte vejce, sýr, sůl, pepř, majoránku a mletý kmín. Zamíchejte a ochutnejte, jestli je směs dost slaná.
Nakonec nasypte polovinu sáčku prášku do pečiva a ještě jednou zamíchejte. Nalijte do zapékací mísy vhodné velikosti. Dejte do trouby péct asi na 40 min. Pak zvyšte teplotu na 220°C a ještě 10 minut dopékejte, až nahoře nákyp zezlátne.
Podávejte s kyselou okurkou. Nákyp je dobrý teplý i studený. Dobrou chuť!
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.
Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3