BROKOLICOVÁ POLÉVKA S OŘECHY A KOZÍM SÝREM
K jaru neodmyslitelně patří zelená barva - barva přírody a vegetace, symbol růstu, nového začátku a hojnosti :-) Končící zimní období nás láká k odlehčení stravy, a zaměření se na získávání vitamínů a živin, které nám po zimě dodají potřebnou vitalitu a energii. Pokud máte rádi brokolici, a chcete si ji připravit také na jiný způsob než klasicky zapečenou se smetanou a sýrem, vyzkoušejte recept na brokolicovou polévku s pekanovými ořechy a kozím sýrem :-)
Ingredience:1 velká brokolice
6 malých koleček kozího sýru
1 velká hrst pekanových ořechů (nebo jiných, podle chuti)
olivový olej
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř
Postup
Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu. Brokolici nakrájejte a rozdělte na jednotlivé růžičky a vařte ve vodě 3–4 minuty. Největší kousek musí jít snadno rozkrojit, ale přitom klást lehký odpor. Rychle sceďte, ale vodu uschovejte pro další použití.
Brokolici vložte do stolního mixéru KitchenAid a zalijte brokolicovým vývarem přibližně do poloviny. Zvlášť u polévky je důležité rychlé, důkladné a konzistentní mixování. Perfektního výsledku dosáhnete například s mixérem KitchenAid. Polévku mixujte do hladka, ochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Dál nevařte!
Do talířů rozdělte kozí sýr a ořechy, a každý zalijte štědrou naběračkou polévky. Dozdobte olivovým olejem a případně pepřem.
Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, a vítěz 3. místa v soutěži Masterchef CZ/SK 2012.