BORŮVKOVO-CITRONOVÝ DEZERT
Borůvková sezóna začíná.
Co si takhle připravit z vitamínů nabitých plodů chutný dezert nejen dospělým ke kávičce, ale i pro mlsné jazýčky vašich malých strávníků. :-)
Ingredience:
Pro korpus:
225 g cukru krupice
250 g self raising mouky (samokypřící mouka)
1 lžička prášku do pečiva
4 ks čerstvých vajec
225 g másla (v pokojové teplotě)
3 lžíce mléka
kůra z 1-2 citronů
250 g čerstvých borůvek (150 g do směsi + 100 g pro ozdobení)
Pro mascarponový krém:
250 ml dvojité smetany (double cream)
225 g mascarpone
100 g moučkového cukru
kůra z jednoho citronu
Postup:
Předehřejeme si troubu na 160°C a připravíme si formu na korpus o rozměrech cca. 30cm x 23cm. Všechny sypké ingredience smícháme dohromady v míse stěrkou, nebo vařečkou.
Přidáme vajíčka, máslo, mléko a kůru z citronu. Celé to smícháme buď ručním šlehačem, nebo robotem po dobu 2 minut.
Borůvky nasypeme do směsi a opatrně stěrkou zašleháme. Směs přendáme do připravené formy a stěrkou rozprostřeme rovnoměrně do všech stran.
Vložíme do předem vyhřáté trouby, rošt by měl být ve středu naší trouby. Pečeme 35 minut, nebo dokud nebude mít povrch zlato-hnědý.
Přendáme na rošt a necháme jej zchladnout.
Mezitím si připravíme krém. Smetanu postupně vyšleháme.
V jiné míse smícháme mascarpone s moučkovým cukrem. Mícháme do té doby, než budeme mít směs hladkou.
Pomalu smícháme s vyšlehanou smetanou.
Na vychladlý korpus pomocí cukrářské palety naneseme vždy trochu krémové směsi a rovnoměrně rozetřeme.
Krémový povrch postupně ozdobíme borůvkami a můžeme přidat citronovou kůru.
Pokud se vám stane, že smícháte nejdříve smetanu nevyšlehanou, nevadí. Můžete vyšlehat i po smíchání mascarponu s moučkovým cukrem.
Přeji Vám dobrou chuť! :-)
Recept pro Vás připravil Jarda Poustecký z blogu Táta na druhou a Daddy&Cook