BOEUF BOURGUIGNON: Hovězí po burgundsku
Přiznám se, že jsem člověk, který guláš moc nemusí... Když jsem však ve svých rukách poprvé držela litinový zázrak (rozumějte litinový hrnec) od KitchenAid, v hlavě se mi okamžitě začaly promítat obrázky z Francie.
Moje okolí už mě velmi dobře zná a ví, že jak Francie tak i vše, co s touto zemí souvisí (ať už jejich řeč, hudba, jídlo nebo památky) jsou moje srdeční záležitost! :-) No a Francie, to je také Provence... Jídla v těžkých hrncích, bylinky, .Julia Child a samozřejmě Boeuf Bourguignon: hovězí po burgundsku.
Na Boeuf Bourguignon /čti béf borgiňon/ si připravte hrnec se silným dnem, vhodný na plotnu i do trouby, výborný je litinový hrnec.
Ingredience:
1 kg masa vhodného na dušení( nakrájeného na větší kostky + mouka na obalení kostek masa)
150g slaniny na kostičky1 cibuli na kostičky
2 stroužky česneku na plátky
1 mrkev na kolečka
2 lžíce rajského protlaku
300 ml hovězího bujonu
750 ml těžkého červeného vína...
svazeček bylinek: bobkový list a 5 snítek tymiánu
malé žampiony a cibulky
Postup:
Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
V litinovém hrnci KitchenAid si rozpalte trochu oleje a orestujte slaninu, přidejte cibuli a až zezlátne, vsypte česnek a kolečka mrkve.
Vše dohromady ještě chvíli restujte, a poté vše vyjměte z hrnce a odložte si bokem. Na zbytku tuku (pokud je ho málo,tak trošku přilijte) orestujte kostky hovězího masa obalené v mouce.
Jakmile máte maso hezky orestováno, vraťte do hrnce slaninu s mrkví, česnekem a cibulí, a dobře promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, osolte, přilijte víno a vývar, a přidejte bylinky.
Přikryjte poklicí a dejte do vyhřáté trouby péci po dobu cca 2 hod...
Mezitím si orestujte cibulky a žampiony, a přichystejte si je na pozdější použití.
Zhruba po hodině pečení zkontrolujte a znovu promíchejte.
Dvacet minut před koncem pečení pak přidejte přichystané žampiony a cibulky a opět zamíchejte.
.
Na závěr ještě dochuťte solí a pepřem, zjemněte jednou lžící másla a servírujte přímo v hrnci - když je to takový krasavec!
Podávejte s čerstvým chlebem (nejlépe domácím) :-) A hlavně! Nechte si něco i na druhý den, protože to je teprve ta pravá Francie...vyzkoušeno osobně!
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.