BEZLEPKOVÝ CITRÓNOVÝ KOLÁČ
Když bylo naší nejmladší dceři 14 měsíců, přestala jíst, nehrála si, byla apatická, unavená, více pila, než jedla. Lékař nám tvrdil, že je léto a kdo by měl v takovém horku chuť k jídlu.
Později se potvrdila celiakie, na kterou jsem lékaře od samotného začátku upozorňovala. Holčička měla veškerou ztrátu živin, první měsíc jedla po lžičkách mléko pro nedonošené děti. Postupně jsme však začali zařazovat další potraviny, samozřejmě bezlepkové. Museli jsme být velmi trpěliví, ale po několika měsících jsme měli opět holčičku, která si hrála, byla veselá a hlavně jedla!
Tak se zrodila myšlenka pomoci takto dalším, kteří se ocitli ve stejné situaci jako já. Usnadnit celiakům situaci, kterou prožívají, kdy se ptají: „Jak to zvládnu? To nedokážu. Nejde to.“ Nemusíte procházet různými pokusy, nezdary a trably. Nemusíte se obávat pustit se do pečení z bezlepkové mouky. Předkládám vám recepty, které jsem již mnohokrát vyzkoušela. Upravila. Znovu pekla a zkoušela. Vše by se vám podle těchto receptů mělo podařit. Nabízím vám vyšlapanou a tu nejkratší cestu, na kterou jste se dostali, abyste měli úspěch a hlavně si pochutnali. Získáte bonus, protože budete vědět, jaké ingredience si samy do pečení dáte.
Pie de limón / Citrónový koláčIngredience:
Korpus
320g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
125g másla
70g cukru
1 vejce
Citronová kůra
Náplň:1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Šťáva ze 2 velkých citrónů
Merengue:6 bílků
400g cukru krupice
Ze všeho nejdřív si předehřejte troubu na teplotu 180°C.
Připravte si formu o průměru 28 centimetrů, vymažte ji máslem a vysypejte moukou.
Přebytek mouky vyklepněte. Všechny ingredience na korpus zpracujte v kuchyňském robotu KitchenAid pomocí plochého šlehače v drobivější těsto.
Hotové těsto namačkejte pomocí prstů do formy až po okraj.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 11 minut.
Pro přípravu citrónového krému si v míse rozmíchejte kondenzované mléko se šťávou z citrónů.
Bílky vyšlehejte spolu s cukrem ve vodní lázni do pevné husté bílé hmoty.
Předpečený koláč vyjměte z trouby a teplotu snižte na 95°C. Na korpus nalijte a rozetřete citrónový krém.
Následně na krém navrstvěte sníh pomocí stěrky nebo zdobícího sáčku.
Vložte péct do trouby na dalších 8-10 minut. Po uplynutí této doby zvyšte teplotu na 150°C a pečte ještě další 4 minuty, aby sníh krásně zrůžověl. Po upečení koláč vyjměte, nechejte zchladnout a před podáváním jej vložte alespoň na 1-2 hodiny do lednice (můžete jej mít v lednici i přes noc).
Recept pro Vás připravila Zdeňka Mazúrová z blogu Liščí Mlsání, lektroka na kurzech bezlepkového pečení a autorka
kuchařky Bezlepkového slavnosti.
Produkty použité v receptu:
Ruční šlehač KitchenAid v odstínu "královská červená"
Kuchyňský robot KitchenAid Artisan 6,9 l v odstínu "královská červená"