ANDĚLSKÉ RAFFAELLO
K Vánocům vždy patří film Křídla Vánoc a pohádka Anděl Páně, inspirace tedy byla jasná.
Linecké kolečka (můžeme nahradit piškoty)
- 125g másla
- 60g moučkového cukru
- 200g hladké mouky
- 2 žloutky
- kůra z jednoho citronu
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň den v lednici odpočinout. Poté vyválíme tenké těsto a vykrajujeme kolečka velikosti formičky na úlky. Vykrájené kolečka pečeme v předehřáté troubě na 180° cca 8 minut.
Raffaello úlky
- 200g mletého kokosu
- jedna plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Kokos smícháme s kondenzovaným mlékem a necháme v lednici asi jednu hodinu odpočinout. Těstem naplníme formičku a doprostřed vytlačíme dírku a položíme na tác. Takto vytvarujeme úlky z celého těsta.
Krém
- 100g bílé čokolády
- 50g smetany ke šlehání
- 10g mletého kokosu
- 20g másla
Smícháme čokoládu, kokos a smetanu a na mírném plameni ohříváme, než se čokoláda rozpustí. Poté vymícháme stěrkou dohladka, přidáme změklé máslo a promixujeme tyčovým mixérem. Přikryjeme fólií a dáme do lednice na min 4h ztuhnout.
Kompletace
- mandle
- marcipánová hmota
Do každého úlku vložíme půlku mandle bez slupky. Krém si vložíme do cukrářského sáčku a plníme úlky po okraj. Naplněné úlky stavíme na linecké kolečko/piškot. Z marcipánové hmoty vytvarujeme hlavičku a krémem přilepíme k úlku. Křídla vzniknou pomocí dvou plátků mandlí, které jemné zabodneme do úlku.
Autor: Michala Dvořáková