ANDĚLSKÉ RAFFAELLO
K Vánocům vždy patří film Křídla Vánoc a pohádka Anděl Páně, inspirace tedy byla jasná.
Autor: Michala Dvořáková
Linecké kolečka (můžeme nahradit piškoty):
125g másla
60g moučkového cukru
200g hladké mouky
2 žloutky
kůra z jednoho citronu
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň den v lednici odpočinout. Poté vyválíme tenké těsto a vykrajujeme kolečka velikosti formičky na úlky. Vykrájené kolečka pečeme v předehřáté troubě na 180° cca 8 minut.
Raffaello úlky:
200g mletého kokosu
jedna plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Kokos smícháme s kondenzovaným mlékem a necháme v lednici asi jednu hodinu odpočinout. Těstem naplníme formičku a doprostřed vytlačíme dírku a položíme na tác. Takto vytvarujeme úlky z celého těsta.
Krém:
100g bílé čokolády
50g smetany ke šlehání
10g mletého kokosu
20g másla
Smícháme čokoládu, kokos a smetanu a na mírném plameni ohříváme, než se čokoláda rozpustí. Poté vymícháme stěrkou dohladka, přidáme změklé máslo a promixujeme tyčovým mixérem. Přikryjeme fólií a dáme do lednice na min 4h ztuhnout.
Kompletace:
mandle
marcipánová hmota
Do každého úlku vložíme půlku mandle bez slupky. Krém si vložíme do cukrářského sáčku a plníme úlky po okraj. Naplněné úlky stavíme na linecké kolečko/piškot. Z marcipánové hmoty vytvarujeme hlavičku a krémem přilepíme k úlku. Křídla vzniknou pomocí dvou plátků mandlí, které jemné zabodneme do úlku.