Granola s ořechy, kokosem a čokoládou

Jíme zdravě
21 ledna 2019

Granola je oproti Müsli pečená a já ji mám raději, protože v troubě krásně zkaramelizuje a tím se zvýrazní i chuť všech ingrediencí.

Na granole je super, že si ji můžete přizpůsobit a hlavně – pokud si ji připravíte doma, tak přesně víte, co jste si do ní dali. Žádná éčka, umělá aromata a barviva, méně cukru, alternativní sladidla atd. Prostě bomba!

 

nahled_granola-800x600


Ingredience:

270 g ovesných vloček
180 g pekanových ořechů a mandlí
60 g dýňových semínek
100 g kokosových plátků / chips
25 g holandského kakaa (nejlépe Van Houten)
1 lžička mořské soli
1 lžička mleté skořice
1 lžíce přírodního vanilkového aroma
125 ml javorového sirupu
50 – 70 ml kokosového oleje

 

Postup:

Pár rad na začátek:  Vaše oblíbené vločky můžete také smíchat s otrubami, které granolu pěkně spojí. Já jsem použila ovesné vločky a otruby v poměru 2:1.
Ořechy jsem vybrala své nejoblíbenější – pekany. Přidala jsem i trochu plátkových mandlí, řekněme asi 60 g z těch celkových 180 g.
Obecně platí – čím víc oříšků, tím víc chuti 🙂 Takže pokud jich dáte víc, určitě to nevadí. Skvělé jsou také kešu ořechy, lískáče nebo třeba pistácie.
Naopak – co se semínek týká, nepřehánějte to, je lepší, když jich ve směsi není tolik. Můžete dát lněné, slunečnicové či dýňové, záleží na vás.


A jak tedy na to?

Asi 20 g kokosu odsypte stranou do mističky a nechte na pozdější použití. V míse smíchejte vločky, ořechy, semínka, kokos, kakao, sůl, skořici a promíchejte.

 

DSC1285

Zalijte javorovým sirupem a (tekutým) kokosovým olejem. Promíchejte a ochutnejte – směs případně dochuťte podle své touhy 🙂
 

DSC1326
 

Troubu rozehřejte na 150 stupňů a granolu pečte ve středu trouby asi 30 – 40 minut. V polovině pečení ji promíchejte. Pokud chcete, aby byla granola spíš slepenější, tak ji nemíchejte, jen ji hlídejte, aby se nespálila, je to pak celkem rychlovka! Granola je hotová, když vám to doma krásně voní a vše je opečeno „tak akorát“. Těžko se to popisuje, granola začne jakoby trošku šustit, ale stále je trošičku vlhká. Ona když pak vystydne, tak je mnohem křupavější, než se zdá být v horkém stavu.

 

DSC1342
 

Zatímco granola stydne, nasekejte čokoládu na malé kousky. Až bude granola úplně vystydlá, smíchejte ji s čokoládou a zbylým kokosem. Nepečený kokos ráda přidávám, protože granole dodá svěžest. Pokud chcete, můžete si do granoly přidat jakékoliv sušené (i mrazem) ovoce. Já to ale moc ráda nemám, preferuju plnou misku kvalitního jogurtu, na to granolu a třeba čerstvý banán či jiné fresh ovoce.

 

DSC0006-1
 

Doufám, že vám „ta moje“ bude chutnat🙂

 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít