DOMÁCÍ VAJEČNÝ LIKÉR
Můj každoroční začátek vánočních příprav je vždy spojený s vaječným likérem. Co se týče alkoholu, v dnešní době dávejte dobrý pozor při výběru, a ve vlastním zájmu investujte raději do kvalitního alkoholu. Taktéž použitá vejce by měla být co nejčerstvější.
- 4 žloutky
- 200 g práškového cukru
- 1 salko (lze nahradit 3 dcl sladké 33% smetany)
- 1/2 l alkoholu (já používám 40% vodku)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
V míse kuchyňského robotu KitchenAid nejdříve vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, poté přilijte salko, a opět důkladně promíchejte.
Za stálého míchání postupně přilévejte také alkohol. Já mixuji alespoň 15 min. na rychlostním stupni 2.
Alkohol dávám spíše intuitivně, někdy dávám méně někdy více. Je možné použít i rum např. v poměru 2 dcl vodky a 3 dcl rumu.
Skladujte v lednici. Ideální je několik dní uleželý, ale my jej většinou konzumujeme ihned.
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „Tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu.