KOLÁČ S BRUSINKAMI
Brusinky jsou jedním z nejlepších posilovačů organismu. Nejčastěji se s nimi setkáte ve formě kompotů, které jsou nepostradatelnou přílohou pravé svíčkové a prakticky všech zvěřinových chodů. Obsahují velké množství vitaminu C, kyseliny šťavelové a minerálních látek. Bez pochyby je lze tedy zařadit mezi zdraví prospěšné potraviny. Mlsat je však můžete i na sladko, a vytvořit z nich chutný a zdravý zimní koláč.
Ingredience
- 210 g špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 75 g změklého máslašpetka
- soli
- 100 g krupicového cukru
- 230 g zakysané smetany
- 2 vejce
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 150 g brusinek (mohou být i mražené)
Drobenka
- 50 g třtinového cukru
- 100 g špaldové mouky
- 50 g másla
V míse kuchyňského robotu KitchenAid utřete máslo s cukrem a špetkou soli, postupně zašlehejte vejce, extrakt a zakysanou smetanu a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Do výsledného těsta pak lehce zapracujte brusinky.
Těsto vlijte do vymazané dortové formy o průměru 20 cm a ozdobte hrstkou brusinek.
V nerezové míse kuchyňského robotu KitchenAid si připravte drobenku, všechny přísady zpracujte pomocí ploché metly v hrudkovitou směs. Výslednou drobenkou pak celý koláč rovnoměrně posypejte a vložte do předem vyhřáté trouby.
Pečte asi 45 - 60 minut v troubě při teplotě 180°C. Míru propečenosti zkoušejte špejlí.
Koláč nechte vychladnout ve formě na mřížce, následně vyjměte z formy a podávejte s horkým voňavým čajem nebo punčem.
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.