KOLÁČ S BRUSINKAMI

Moučníky a dezerty
04 ledna 2017

Brusinkový koláč

Brusinky jsou jedním z nejlepších posilovačů organismu. Nejčastěji se s nimi setkáte ve formě kompotů, které jsou nepostradatelnou přílohou pravé svíčkové a prakticky všech zvěřinových chodů. Obsahují velké množství vitaminu C, kyseliny šťavelové a minerálních látek. Bez pochyby je lze tedy zařadit mezi zdraví prospěšné potraviny. Mlsat je však můžete i na sladko, a vytvořit z nich chutný a zdravý zimní koláč.



Ingredience
 

  • 210 g špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 75 g změklého máslašpetka
  • soli
  • 100 g krupicového cukru
  • 230 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 150 g brusinek (mohou být i mražené)

Drobenka
 
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g špaldové mouky
  • 50 g másla


 

V míse kuchyňského robotu KitchenAid utřete máslo s cukrem a špetkou soli, postupně zašlehejte vejce, extrakt a zakysanou smetanu a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Do výsledného těsta pak lehce zapracujte brusinky.

Těsto vlijte do vymazané dortové formy o průměru 20 cm a ozdobte hrstkou brusinek.

V nerezové míse kuchyňského robotu KitchenAid si připravte drobenku, všechny přísady zpracujte pomocí ploché metly v hrudkovitou směs. Výslednou drobenkou pak celý koláč rovnoměrně posypejte a vložte do předem vyhřáté trouby.
Pečte asi 45 - 60 minut v troubě při teplotě 180°C. Míru propečenosti zkoušejte špejlí.

Koláč nechte vychladnout ve formě na mřížce, následně vyjměte z formy a podávejte s horkým voňavým čajem nebo punčem.

 


Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít