ZELENINOVO - MASOVÁ OMÁČKA (ala Boloňská)
Dnes jsem si pro vás připravila malinko upravený recept na vyhlášenou italskou omáčku. Tento vynikající pokrm je sice časově náročnější, ale jeho přípravu zvládne každý! :-)
Chutnat vám bude kromě klasického způsobu podávání - tedy se špagetami, také se špaldovými, celozrnnými nebo žitnými těstovinami.
Myslím, že je to skvělé zpestření letního jídelníčku, a navíc vás takový oběd skvěle nabije energií po celý den :-)
Ingredience (4 porce):400g hovězího masa
1 mladá cuketka
1 mrkev
1 červená cibule
1 svazeček jarních cibulek
1 lžíce třtinového cukru1 lžíce nastrouhané
ho parmezánu
8 stroužků česneku
1 plechovka/sklenice rajčatové sugo
hrst lístků bazalky
pepř, sůl, drcený kmín
Postup:
Hovězí maso umelte pomocí masomlýnku KitchenAid.
Do hrnce nalijte pár kapek olivového oleje, přidejte nakrájenou červenou cibulku, svazeček jarních cibulek a drcený česnek. Vše společně orestujte, přidejte hovězí mleté maso a za stálého míchání opět restujte.
Poté přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu a mrkev + koření (sůl, pepř, kmín) a restujte dalších 10 minut. Na závěr zalijte rajčatovým sugem, snižte plamen na minimum, zakryjte hrnec pokličkou a nechejte cca 2 hod jemně probublávat.
Během vaření občasně promíchejte a přidejte také 1 lžíci třtinového cukru.
Podávejte se špaldovými, celozrnnými nebo žitnými těstovinami. Vše zasypejte čerstvou bazalkou, rajčátky a můžete ozdobit také strouhaným parmezánem.
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření
Přístroje použité v receptu:
kuchyňský robot KitchenAid Artisan 4,8 l