KNEDLÍKY GYOZA VE TVARU RŮŽE
Ingredience:
Těsto:
305 g hladké mouky
180 ml horké vody
kukuřičný/bramborový škrob na podsypávání
Náplň:
1 šálek čínského zelí, nakrájené, osolené a okapané
7,5 g soli
400 g vepřová plec bez kosti, kostky
1 polévková lžíce + 1 lžička mletého zázvoru
1 polévková lžíce + 1 lžička mletého česneku
2 polévkové lžíce nasekané pažitky nebo zelené části jarní cibulky
2 lžičky sójové omáčky
¼ lžičky sezamového oleje
Omáčka na namáčení:
10 ml sójové omáčky
5 ml rýžového octa
12 g hnědého cukru
Postup:
Náplň:
Zelí nakrájíme najemno, dáme na síto nad velkou mísu, zelí posypeme ¼ lžičkou soli a zlehka promícháme.
Necháme 20 minut odležet a pak jemně vytlačíme ze zelí co nejvíce vody.
Nameleme vepřovou plec mlýnkem na maso použijeme střední průtlačný kotouč.
Scezené zelí, mleté vepřové maso, zázvor, česnek, pažitku, sójovou omáčku, sezamový olej a zbylou 1 lžičku soli smícháme ve velké míse a důkladně promícháme, dokud se vše rovnoměrně nerozloží.
Náplň uložíme do lednice k marinování, dokud ji nebudete potřebovat.
Těsto:
Připravíme si plech lehce poprášený kukuřičným škrobem, navlhčenou kuchyňskou utěrku na zakrytí, lehce poprášenou pracovní plochu na vykrajování těsta, kulaté vykrajovátko a plastový sáček na zbytky.
Do mísy kuchyňského robota s připojeným hákem na těsto vložíme mouku a přidáme tenkým pramínkem vroucí horkou vodu.
Začneme na rychlost 1 a postupně zvyšujeme na rychlost 3 a hněteme 5 až 8 minut.
Těsto by mělo být zpracované tak, aby se nelepilo na mísu a bylo krásně hladké.
Těsto musí být dostatečně chladné, aby se s ním dalo pracovat.
Z těsta vytvoříme hroudu, přikryjeme fólií a necháme asi 45 minut odpočívat v lednici.
Vychlazené a odpočinuté těsto vyválíme válečkem, pokud máme vyvalovačku k robotu, pak připojíme váleček na těstoviny a postupně vyválíme plát od nejsilnějšího nastavení #1 až po nejtenčí #8.
Pláty těsta pak pokládáme na povrch lehce posypaný kukuřičným škrobem a kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou vyřízneme kolečka co nejblíže k sobě.
Kolečka zakryjeme vlhkou kuchyňskou utěrkou nebo plastovým obalem. Odřezky uložíme do plastového sáčku a necháme je 5 minut odpočívat, než je znovu vyválíme a vykrájíme.
Příprava růží:
Vedle sebe položíme na poprášený povrch 4 vykrojená kolečka tak, aby se vzájemně po stranách překrývaly a vytvořili tak souvislou línii.
Vodou navlhčíme strany, kde se překrývají, a dobře přitlačíme.
Do středu každého kolečka naneseme 1 lžičku náplně.
Navlhčíme horní část koleček prstem po celé délce. Vezmeme spodní okraj koleček a přehneme je přes náplň tak, aby se setkala s horním okrajem. Utěsníme všechny okraje a těsto tam, kde se překrývají.
Na jednom konci začneme rolovat knedlíky až na druhý konec a ujistíme se, že jsme poslední část namočili vodou, aby se uzavřela.
Knedlíky položíme na vysypaný plech okvětními lístky růží nahoru. Pokud se knedlíky lepí k sobě, posypeme každou vrstvu knedlíků kukuřičným škrobem.
Dokončení:
Smícháme ingredience na omáčku, prošleháme a podle potřeby případně dochutíme.
Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme 1 ½ polévkové lžíce řepkového oleje.
Připravené růžičky položíme plochou stranou dolů, okvětními lístky nahoru. Orestujeme do zhnědnutí spodní strany 2 až 3 minuty.
Pak přidáme tolik horké vody, aby růžičky byly ponořeny do čtvrtiny (asi ½ šálku, podle toho, kolik růžiček máme na pánvi), přikryjeme pánev pokličkou a necháme vodu vařit, dokud se voda z pánve neodpaří a povrch růžiček úplně nezměkne. Neodstraňujeme poklici, bude to trvat asi 20 minut. Poznáte to i tak, že opět uslyšíte typické prskání tuku a voda už v pánvi nebude. Pokud by se voda odpařila před uplynutím 20 minut, přidáme ještě ¼ šálku vody.
Poté odstraníme víko zvýšíme plamen na středně vysoký a necháme vyvařit přebytečnou vodu. Růžičky pak budou křupavé.
Ihned podáváme s omáčkou, chilli olejem nebo nasekanou chilli papričkou.
Můžeme je namáčet i do sweet chilli omáček.
Dobrou chuť!