ZELENINOVÉ SEZAMOVÉ ŠPAGETY
V tomto jednoduchém receptu bych vám velice rád představil spiralizér KintchenAid, který jsem měl možnost otestovat. Používaní spiralizéru je v posledních letech velice zajímavý způsob přípravy klasických zeleninových jídel, díky kterému rozvinete naplno svou kulinářskou kreativitu a překvapíte okolí velice zajímavými tvary nejen v salátech.
- 1 menší bílá ředkev daikon
- 1 větší mrkev
- 2 lžíce oleje z praženého sezamu
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 stroužek česneku
- šťáva z 1/2 limety
- solný květ dle potřeby nebo mořská sůl
- pražený sezam
- jarní cibulka
Ředkev a mrkev zpracujeme na spiralizéru do tvaru hrubších špaget.
Vložíme do větší mísy, přidáme olej, cukr, utřený česnek, limetkovou šťávu, a dle vlastního uvážení osolíme, vše zlehka zamícháme.
Nakonec přidáme opražený sezam (pražím většinou dozlatova na suché pánvi nebo pod vrchním grilem trouby), na jemno nakrájenou jarní cibulku a máme hotovo.
Poznámka pro ty, kdo neznají pojem "solný květ": Jedná se o sůl, která se formuje jako tenká kůra na povrchu mořské vody během procesu odpařování. Květ vyniká křupavostí a lehce nasládlou chutí, čímž zvýrazňuje přirozenou chuť pokrmů. Aby se jeho chuť a aroma mohla plně rozvinout, přidává se květ až do hotových pokrmů, nikoliv během vaření.
Recept pro vás připravil Petr Klíma z blogu Greenwayfood, tvůrce originálních receptů zdravé výživy, zaměřené na kvalitní suroviny převážně z ekologicky šetrné produkce. Sledovat ho můžete i na Instagramu nebo na Facebooku.