VEPŘOVÁ PANENKA SE SLANINOVOU OMÁČKOU
Hlavní jídla
13 března 2017
Vepřová panenka, neboli panenská svíčková je jeden z nejkvalitnějších druhů masa, se kterým můžete v kuchyni pracovat. Je křehké, libové a má vysoký podíl bílkovin. Dbejte nejen na správný výběr samotného masa, ale také na to, jakou vyberete pánev pro jeho přípravu. Pro maso nejvyšší kvality je nejlepší pro přípravu použít grilovací pánev, která má vysokou nepřilnavost a perfektní tepelnou vodivost.
Příprava masa a omáčky (2 porce)
- 300 g panenská svíčková
- špetka soli, pepře
- 2 střední česneky
- petržel
- 1 menší jarní cibulka
- 1 – 2 cibule šalotka
- 1 polévkové lžíce másla
- 4 dkg sádla
- 1 dcl smetana na vaření
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany pro zjemnění popř. bílý jogurt do dietní verze
Panenku nejdříve očistěte od zbytečných blanek, opláchněte a osušte. Poté ji rozkrojte na dva díly, posypejte solí a pepřem a trochu poválejte.
Na grilovací pánvi rozehřejte sádlo a panenku opečte z každého boku 5 – 10 minut. Jakmile máte maso dostatečně opečené, připravte si ingredience pro výrobu omáčky.
Rozehřejte rožek (30 g) másla v pánvi, přidejte sůl, pepř, jeden větší stroužek česneku nakrájený na jemno a šalotku, 4 plátky slaniny nakrájené podélně a vše nechejte zesklovatět. Přidejte nahrubo nakrájenou petržel a zelenou část jarní cibulky a vše společně ještě chvíli restujte. Nakonec zalijte smetanou na vaření. Lžičkou zakysané smetany docílíte tvaru a hustoty.
Na grilovací pánvi rozehřejte sádlo a panenku opečte z každého boku 5 – 10 minut. Jakmile máte maso dostatečně opečené, připravte si ingredience pro výrobu omáčky.
Rozehřejte rožek (30 g) másla v pánvi, přidejte sůl, pepř, jeden větší stroužek česneku nakrájený na jemno a šalotku, 4 plátky slaniny nakrájené podélně a vše nechejte zesklovatět. Přidejte nahrubo nakrájenou petržel a zelenou část jarní cibulky a vše společně ještě chvíli restujte. Nakonec zalijte smetanou na vaření. Lžičkou zakysané smetany docílíte tvaru a hustoty.
TIP: Pokud chcete dietní verzi přípravy, pak nahraďte půlku smetany bílým jogurtem.
Příloha ke grilované panence
- 7 dkg (dvě hlavičky) brokolice
- 2 – 3 mrkve
- 1 fenykl
- 10 dkg (větší plátek) celeru
- 7 dkg (4 plátky) slaniny
Jako přílohu zkuste grilovanou zeleninu. Před grilováním zeleninu nejdříve uvařte tzv. na skus. V pánvi pak rozpusťte máslo a předvařenou zeleninu již pouze lehce dopečte.
Maso musí být na talíři dominantní, přílohu redukujte, o to zajímavější ji však udělejte.
Recept pro vás připravil Drahomír Peterka, šéfcukrář a zástupce šéfa kuchyně hotelu Palace, který dlouho působil také v hotelu Alcron v Praze oceněném michelinskou hvězdou.