VĚNEČKY
Věnečky se mi dlouhou dobu moc nedařily, protože k jejich výrobě je potřeba těsto vyšlehat skutečně velmi precizně, což se mi s mým prastarým šlehačem nedařilo a nedařilo. S příchodem "Artisana" do mé kuchyně se však situace zcela obrátila a od té doby je dělám velice často. Najednou je to totiž tak snadné a všichni v okolí mé věnečky prostě zbožňují!
S přibývajícími pokusy pomalu vychytávám všechny mouchy, a proto se nyní s vámi o své rady a tipy podělím.
Ingredience: (cca 40 ks)
150 g vody
menší špetka soli
45 g oleje
115 g hladké mouky
3 malá vejce
Krém:300 ml mléka
1 vanilkový puding
2 lžíce moučkového cukru
100 g másla
1-2 lžíce cukru moučka (podle chuti) rum
Postup:
Do kastrůlku s nepřilnavým dnem odměřte vodu, přidejte olej a špetičku soli.
Do malé misky si připravte odváženou mouku.
Směs oleje a vody nechejte zahřívat, dokud nezačne vřít, poté vsypejte najednou všechnu hladkou mouku a míchejte, dokud se těsto nelepí na vařečku.
Nechejte vychladnout.
Těsto vložte do mísy kuchyňského robota KitchenAid a pomocí stromečkové metly do těsta postupně po jednom zapracujte vejce.
Další přidejte, až je předchozí v těstě zcela zapracované.
Hotové těsto by mělo být lesklé a trošku se táhnout mezi prsty.
Nastavte troubu na teplotu 230 stupňů, na plech položte pečicí papír, těsto naplňte do zdobícího sáčku s ozdobnou hubičkou a stříkejte malé kroužky.
Plech s věnečky vložte do trouby, pečte na 230 stupňů přibližně 6 minut, poté snižte teplotu na 170 stupňů a dopékejte asi 6-10 minut, až mají krásnou zlatohnědou barvu.
Na začátku pečení nesmíte otvírat troubu, věnečky by nevyskočily!
Hotové, ještě vlažné je rozřízněte podélně pilkovým nožem.
V mléce s cukrem rozmíchejte vanilkový prášek a klasickým postupem uvařte hustší puding.
Ten nechejte vychladnout, občas metličkou promíchejte, aby se nahoře netvořil škraloup, který by vám v krému následně dělal problémy.
Vychladlý puding vyšlehejte s máslem, přidejte podle chuti cukr a trošku rumu. Hotovým krémem opět naplňte cukrářský sáček s ozdobnou hubičkou. Na spodní část věnečku stříkejte pudingový krém a přiklopte vrchním dílem. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.