VELIKONOČNÍ NÁDIVKA - SLOVENSKÁ BABA
Velikonoce jsou u nás jedním z nejdůležitějších křesťanských svátků a začínaly vždy 40 denním půstem. Tento svátek je propojen se starými pohanskými tradicemi, což se odráželo také na slavnostních pokrmech připravovaných ve velikonočním období, které začínalo zeleným čtvrtkem, během něhož se jedla "zelená jídla". Po dlouhém odříkání masa a masných výrobků (v některých částech Slovenska také mléčných) si lidé po ukončení půstu dopřávali především klobásky, šunky a koláče. Příprava "Veľkonočné baby" nazývané někde též "Pečka" se dodržuje v mnohých domácnostech dodnes. Připravuje se tradičně z uzeného masa, ale já jsem do něj zakomponovala králičí játra. Králík byl odpradávna spojován s plodností, podle germánské bohyně Ostery, která se údajně převtělovala do zajíce. Zajíc nebo králík je tak typickým vyobrazením spojeným s velikonocemi, a jeho příprava zaručovala dobrou úrodu.
Nádivka se podávala podávala s nastrouhanou červenou řepou a křenem. Všechna jídla se symbolicky ukládala do nazdobeného košíku - klobásy, vejce, šunka, koláčky apod. Plný košík se pak odnesl do kostela, kde byl jeho obsah posvěcen. Takto posvěcená velikonoční jídla se pak vykládala na stůl prostřený bílým ubrusem a samotné hodování začínalo rozdáváním vajíček hospodářům. Všichni strávníci se měli především dobře najíst, aby měli dobrý a sytý nastávající rok. Do nádivky se mohou přidat také bylinky či kopřivy.
Ingredience:
200 g králičích jater
150 g kuřecích srdíček
2 dcl bílého vína
7 rohlíků
2 středně velké cibule
7 vajíček ( 5 syrových + 2 uvařených natvrdo)
hrst petrželové natě
sůl
pepř
vepřové sádlo
strouhanka na vysypání pekáčů
Postup:
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Zapékací keramické pekáče vytřete sádlem, vysypejte strouhankou a odložte stranou.
Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Nakrájenou cibulku zpěňte na másle či sádle. Játra a srdíčka očistěte a nakrájejte na malé kousky. Ty pak přidejte na pánev ke smažené cibulce - nejprve srdíčka, která poduste podlitá vínem asi 10 minut, a poté, až se víno odpaří, zvyšte plamen a přidejte játra.
Zprudka opečte a ochuťte solí a pepřem. Mezitím si nakrájejte 2 vejce uvařená natvrdo, jednu papriku a petrželovou nať.
Nakrájené ingredience smíchejte s rohlíky, přidejte hotovou masovou směs a důkladně promíchejte. Ve druhé míse si vyšlehejte 5 vajec a přidejte k rohlíkům a masové směsi.
Ještě jednou dobře promíchejte a výslednou nádivkou naplňte připravené keramické zapékací mísy.
Pečte asi 45 - 60 minut.
S láskou Tina
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu.