VELIKONOČNÍ DORT PAVLOVA
Každý svátek v roce by si podle mě zasloužil svou dortu, tak proč si neozvláštnit svátečním dortem také Velikonoce? :-) Proto jsem si pro letošní svátky vymyslela velikonoční variantu dortu Pavlova ve tvaru vajíčka :-) Politý citrónovým krémem a šlehačkou, navrchu ozdobený ovocem a posypaný lístky čerstvé máty, vás zaručeně dostane do té správné velikonoční nálady :-) I když to možná na první pohled nevypadá, příprava je velmi jednoduchá! Citrónový krém si připravte klidně dopředu, v lednici vám vydrží až několik dní, ovšem nemyslím si, že by se mlsounům ubránil tak dlouhou dobu :-D Mimo jiné se tímto krémem dá krásně spojovat také linecké cukroví nebo sušenky, či plnit košíčky. Je to můj nejoblíbenější krém....
SurovinyKorpus
- 6 bílků
- špetka soli
- 300 g práškového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 2 lžičky vanilkové esence
Citrónový krém
- 2 citróny – kůra i šťáva
- 2 celé vejce
- 160 g práškového cukru
- 110 g másla
Na ozdobení
- šlehačka z 2 dcl smetany ke šlehání
- ovoce (např. hroznové víno a borůvky)
- lístky máty
Postup
V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud se nezačnou tvořit špičky. Poté začněte postupně přisypávat cukr s kukuřičným škrobem a vanilkou a vše vyšlehejte do jednolité hmoty. Na pečicí papír si nakreslete šablonu ve tvaru vajíčka - velikost je jen na vás :-) Vyšlehanou bílkovou hmotou naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou a pomocí něj si vykreslete nejdříve kontury vajíčka. Zbylou hmotou pak pomocí silikonové stěrky vyplňte také vnitřek vajíčka.
Pečte v troubě předehřáté na teplotu 140°C asi hodinu, a poté ještě v troubě s pootevřenými dvířky dosušte dalších 15 minut.
Mezitím si připravte citrónový krém. Do rendlíku rozklepněte vejce, rozmíchejte a přidejte máslo nakrájené na kostky. Dejte na sporák a za stálého míchání přidejte ostatní ingredience. Trvá to zhruba 8 minut než se hmota dobře spojí a začne houstnout. Snižte plamen sporáku a když je krém dost hustý, odstavte ze sporáku a nechejte vychladnout.
V míse kuchyňského robotu KitchenAid si vyšlehejte šlehačku s cukrem a můžete se pustit do zdobení :-) Korpus rovnoměrně potřete nejprve citrónovou polevou, a poté na něj navršte také šlehačku.
Finální zdobení je na vás, můžete zvolit pravidelné rozmístění ovoce a vytvořit tak klasický vzor jako na velikonočním vajíčku... nebo ovoce rozházet ledabyle a odzdobit lístky a mátou.
Krásné velikonoční přípravy přeji :-)
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.