JARNÍ VELIKONOČNÍ SUŠENKY
Venku už na nás pomalu vykukuje sluníčko, začínají rašit první sněženky a velikonoce se blíží každým dnem, proto i k nám domů o víkendu zavítala jarní nálada a vytvořila jsem tyto jarní (a tak trochu i velikonoční) sušenky.
Pomocníkem mi byl jako vždy kuchyňský robot KitchenAid, který si u nás o víkendech ani na chvíli neodpočine.
Ingredience:300 g hladké mouky
150 g změklého másla
1 lžička vanilkové esence
1 vejce
1 uvařený žloutek
100 g moučkového cukru
Postup:
V míse kuchyňského robotu KitchenAid ze všech surovin vypracujte krásné hladké těsto.
To pak zabalte do fólie a nechejte min. 2 hodinky chladit v ledničce.
Vychlazené těsto rozválejte na plát o síle 3-4 mm. Já rozvaluji mezi dvěma fresh fóliemi tak, abych dále nezapracovávala moc mouky, ale pokud se vám těsto stále lepí, můžete použít na podsypávání také moučkový cukr.
Pokud používáte embosovaný váleček jako já, pak při posledním válení dostatečně posypejte těsto vrstvičkou moučkového cukru a následně přejeďte embosovaným válečkem.
Z takto "upraveného" plátu těsta pak již vykrajujte libovolné tvary dle svých možností – třeba vykrajovátky ve tvaru vajíček, zajíčků a kuřátek. Na tento typ těsta lze samozřejmě použít i razítka.
Tvary přeneste na plech vystlaný pečícím papírem (pokud používáte razítka anebo embosovaný váleček, je dobré nechat plech s vykrojenými tvary ještě 20 min vychladit v lednici, abyste měli jistotu, že vám vytlačené vzory zůstanou i po upečení) a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 8-10 min.
Sušenky po upečení přesuňte na mřížku a nechejte vychladnout. Pak již můžete slepovat a zdobit dle svého.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“.
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny.