VÁNOČNÍ CANTUCCINI
Italové je jistě vymysleli kvůli tomu, aby si k nim mohli popíjet červené vínko. A udělali dobře. :-) Obvykle k nim pijí sladké víno tzv. Vin Santo. A koneckonců i my si přece přes vánoce svaříme víno a tak jsem připravila tyto Cantuccini právě ke svařenému vínu - ideální k dlouhým zimním večerům.
Domovem těchto sušenek (orig. Biscotti CANTUCCINI) je Toskánsko, ovšem jsou známé všude ve světě. Při italském stolování se podávají mezi dezertem a kávou. Po upečení se dají skladovat dobře uzavřené i měsíc.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody (Dr. Oetker)
- špetka soli
- 200 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (chemicky neošetřeného)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky perníkového koření
- 4 vajíčka (3 do těsta + 1 na potření)
- 150 g mandlí
Postup
Troubu si předehřejte na 190°C. Plech si vyložte papírem nebo jej řádně potřete máslem. Mouku a sodu si smíchejte, nasypejte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid, přidejte sůl, cukr a kůru z pomeranče. Vše promíchejte pomocí plochého nástavce na míchání (stromečková metla), přidejte koření, vanilku a tři vajíčka. Pokud je těsto tuhé, přidejte trochu mléka pokojové teploty. Nakonec do těsta zamíchejte také mandle. Já jsem přidávala 75 g loupaných mandlí opečených na pánvi, a 75 g neloupaných mandlí opražených v troubě asi 15 min. Jakmile máte vše smíchané, těsto je tuhé a mazlavé, vytvarujte z něj dva delší válce, potřete vejcem a přesuňte na plech. Nejlépe se těsto tvaruje mokrýma rukama. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 15 min. Poté vyjměte a snažte se ještě teplé nakrájet na plátky silné asi 1 cm. Ty pak uložte "spát" na plech a vložte ještě na 8 min do trouby. Upečené vyjměte a rozložte na mřížku vychladit.
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/