VÁNOČKA PODLE BABIČKY

Domácí pečivo Vánoce
22 prosince 2016

Vánočka...jestli je pro mě něco skutečně tradicí, tak právě ona. Recept na papíře, zamaštěném, lety používaném...a nikdy ho nepřepíšu, protože je od babičky! Je úplně jiná, než kupovaná v pekárně, více hutná, máslová, plná rozinek a mandlí... Třeba někomu z vás recept na ni přijde vhod.
 

SONY DSC
 

Suroviny
 

  • 450 g polohrubé mouky
  • 50 g hladké mouky
  • anýz
  • 100 g cukru
  • 2,5 dkg kvasnic
  • 1 žloutek +1 celé vejce
  • špetka soli
  • 250 ml mléka
  • ¼ másla 
  • rozinky (můžou se namočit v rumu)
  • mandle


          Postup

Nejdříve ze všeho si vytvořte kvásek (kvasnice + trochu vlažného mléka a lehce zasypat cukrem) Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, přidejte vajíčka, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukru, anýz, rozinky, kvásek a pomocí hnětacího háku zadělejte na těsto. Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně a v tom případě přidejte trochu mléka. Pokud máte opačný problém - že je těsto moc řídké, přidejte zase trochu mouky. V míse nechejte vykynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte na osm stejných dílů. Čtyři si ještě na chvíli schovejte pod potravinářskou folii, aby vám neosychalo. 
Z dalších čtyř kusů těsta si vyválejte válečky. Kdo nechce plést ze čtyř, jeden kus rozdělí a těsto přidá ke zbylým třem kusům a uplete klasický cop ze tří.  Připravte si plech s pečícím papírem a první patro vánočky na něj opatrně přeneste. Hranou dlaně uprostřed malinko zploštěte, ať vám lépe držela další patra. Ze tří dalších kusů těsta udělejte copánek, na konci zamáčkneme dospodu a opatrně položte na první cop. Poslední kousek rozdělte na dvě části a jen stočte. Konce nechejte volně, přidejte na spletené části a konce založte přes všechny patra. Nechejte ještě hodinu kynout na plechu. Připravte si žloutek a oloupané mandle. Dvacet minut předem si roztopte troubu na 200 stupňů. Vánočku potřete žloutkem a vtiskněte celé mandle po celé ploše. Pečte 5 minut na 200 stupňů, potom teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu. Zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit. Uchovávejte v utěrce (pokud možno prané bez aviváže) nebo v igelitovém sáčku.


 

SONY DSC


 

SONY DSC

 

 

SONY DSC


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít