VÁNOČKA

Domácí pečivo Vánoce
19 prosince 2016

Minulý rok jsem na Vánoce pekla vánočku ze špaldové mouky. Letos jsem ovšem vsadila na klasiku. Ještě ráno jsem běžela do obchodu pro rozinky a mandličky a pustila se do pečení. Za chvilku už to v kuchyni vonělo droždím, máslem a sladkým těstem. Vánoce můžou začít.
 

    IMG_9663

 

Suroviny
 
  • 500 g hladké mouky
  • 160 g čerstvého másla
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • hrst rozinek
  • plátky mandlí


Postup

Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravte kvásek a nechejte jej vzejít.  Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vsypte mouku, přidejte jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec přidejte také hotový kvásek a nechejte robot všechny ingredience vypracovat ve vláčné těsto. 
Před koncem hnětení přidejte rozinky a těsto nechejte cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělte na kousky podle toho, jak budete vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků). Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. :-) Hotovou vánočku přesuňte na plech s pečícím papírem nebo do kameninové formy. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandličkami a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 15 minut. Poté teplotu snižte na 150 stupňů a pečte dalších 50 minut.

 
 
IMG_9634

 
IMG_9673


 Dobrou chuť :-)
 
Recept pro Vás připravila Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít