VÁNOČKA
Minulý rok jsem na Vánoce pekla vánočku ze špaldové mouky. Letos jsem ovšem vsadila na klasiku. Ještě ráno jsem běžela do obchodu pro rozinky a mandličky a pustila se do pečení. Za chvilku už to v kuchyni vonělo droždím, máslem a sladkým těstem. Vánoce můžou začít.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 160 g čerstvého másla
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
- hrst rozinek
- plátky mandlí
Postup
Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravte kvásek a nechejte jej vzejít. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vsypte mouku, přidejte jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec přidejte také hotový kvásek a nechejte robot všechny ingredience vypracovat ve vláčné těsto. Před koncem hnětení přidejte rozinky a těsto nechejte cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělte na kousky podle toho, jak budete vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků). Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. :-) Hotovou vánočku přesuňte na plech s pečícím papírem nebo do kameninové formy. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandličkami a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 15 minut. Poté teplotu snižte na 150 stupňů a pečte dalších 50 minut.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša