TVAROHOVÝ SVAČINOVÝ CHLEBÍČEK
O tom, že jsem velký milovník výrobků KitchenAid, už asi víte. Momentálně teď se například nacházím na vlně úžasu z neobyčejně úžasných plechů a forem KitchenAid. :-)
O víkendu jsem měla pečící absťák a tak jsem si řekla, že když mám v lednici tvaroh z týdenní výzvy Kuchařky pro dceru, že ještě na závěr vymyslím něco dobrého (a budu mít vyřešenou svačinku na zítřek), a také jsem chtěla konečně vyzkoušet novou chlebíčkovou formu KitchenAid. A to tak, že ji opravdu prostě nevymažu a uvidíme. Přinejhorším to sníme lžičkou :-)
Recept jsem si tak trochu vymyslela. Vlastně je to upravený recept na bílkový chlebíček, kde jsem ubrala tuk a cukr. Chtěla jsem spotřebovat sušené ovoce, otevřené oříšky a čokoládu z Vánoc, takže to byl vlastně takový malý experiment. Nebudu vás napínat, dopadlo to skvěle a hlavně - forma na chlebíček nezklamala! :-)
Vyklopil se úplně krásně a na formě nezůstal ani kousek těsta, jen dole kapičky tuku. Průběh pečení i vyklápění jsem se snažila zdokumentovat.
Moje nadšení nezná mezí a opravdu tyto výrobky můžu s klidným svědomím doporučit všem! :-)
Ingredience:4 vajíčka (bílky a žloutky zvlášť )
150 g másla
120 g moučkového cukru
250 g tvarohu
200 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
100 g oříšků nakrájených na menší kousky (vlašské a mandle)
kousky čokolády (asi 4 malé čtverečky)
50 g rozinek namočených v rumu
50 g sušeného ovoce (brusinky, fíky)
Postup:
Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Máslo, žloutky a cukr vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a vyšlehejte stromečkovou metlou do světlé pěny.
Přidejte tvaroh a pomalu vmíchejte. Poté postupně vmíchejte také ořechy, čokoládu a ovoce včetně rozinek.
Nakonec po částech vmíchejte také mouku, kterou máte smíchanou s práškem do pečiva. Ve druhé míse si mezitím s pomocí balónové metly vyšlehejte tuhý sníh z bílků, a následně jej stěrkou jemně vmíchejte do připraveného těsta.
Hotovou směs rozprostřete do nepřilnavé pečící formy na chlebíček KitchenAid.
Pečte asi 45min. při teplotě 170 stupňů - míru propečení zkoušejte špejlí.
Nechejte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí nakrájejte a můžete servírovat :-)
Dobrou chuť! :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.