TOUSTOVÝ CHLÉB
Také milujete víkendová rána, kdy nemusíte nic dělat, nikam spěchat a můžete si v klidu užívat "povalování" v posteli? Já osobně na víkendových ránech nejvíce miluji poklidnou snídani, bez stresu, bez sledování času na hodinkách...letos jsem již dokonce stihla zavařit také svou první marmeládu (jahodovou, jak jinak :-) ) a tak nějak jsem stále přemýšlela, jak ji "pokřtít"...
Při pohledu na toustovač v kuchyni mě odpověď napadla okamžite: "Jasně, upeču k domácí marmeládě také domácí toustový chléb".
V zápětí jsem se rozhodla prozkoumat internet a nejvíce mě zaujal recept od Kamily (z blogu http://nuselskakuchta.blogspot.cz/), který jsem objevila v jedné z facebookových skupinách zaměřených na pečení chleba, a i když se zdá recept na první pohled složitý a objevují se v něm slova, která třeba neznáte, opravdu je krásně napsaný a pečení šlo jako po másle.
Navíc je toustový chleba opravdu chuťově vynikající a vydrží dlouho vláčný.
Ingredience:
Na základ:
150 g špaldové mouky
150 g hladké mouky
3 lžíce olivového oleje
11 g soli
Na tangzhong:210 g vody
50 g hladké mouky
Na omládek:150 g hladké mouky
10 g droždí
1 lžička medu
120 ml vlažné vody nebo podmáslí
Postup:
Nejprve si připravte tangzhong a omládek.
Suroviny pro přípravu tangzhogu si odvažte do kastůlku, a na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte, až směs zesklovatí a získá konzistenci kaše. Odstavte z plotny a nechejte vychladnout.
Omládek připravíte tak, že smícháte droždí a med s vodou nebo podmáslím, přidáte mouku a necháte kynout přibližně hodinu a půl.
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid si pak připravte veškeré suroviny pro základ těsta.
K nim přidejte tangzhong a omládek, a vymíchejte pomocí hnětacího háku.
Nelekejte se, v první chvíli těsto vypadá strašně husté, ale během pár sekund se změní. Kdyby se vám i přesto zdálo příliš hutné, můžete přidat kapku vody.
Mísu přikryjte igelitem nebo utěrkou a nechejte hodinu kynout.
Mezitím si vymažte máslem chlebíčkovou formu. Já používám pečící formu na toustový chléb KitchenAid.
Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a válečkem vyválejte obdélníkový tvar.
Srolujte těsto do tvaru, podobnému velkému rohlíku, okraje založte a vložte do chlebíčkové formy, kde jej nechejte odpočívat další 1 - 1,5 hodiny přikryté igelitovým sáčkem.
(Pokud časově nestíháte, můžete nechat kynout přes noc i v lednici.)
Rozehřejte troubu na 230 stupňů, dovnitř dejte plecháček s vodou.
Do dostatečně vyhřáté trouby pak vložte také formu s těstem.
Pečte 10 minut při teplotě 230 stupňů, poté snižte teplotu na 200 stupňů, otevřete troubu a vytáhněte plecháček, případně vyvětrejte páru, pokud jste zapařovali na plechu.
Pečte ještě 20 min. Poté chleba opatrně vyklopte z formy, vraťte zpět do trouby, kde ještě 15 minut dopékejte.
Po vytažení nechejte vychladnout na kovové mřížce.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu "V kuchyni obyčejné ženy".