DALAMÁNKY Z ŽITNÉ MOUKY
Dalamánky z kvásku dělám celkem pravidelně, ale protože ne každý má kvásek k dispozici, zkusila jsem tentokrát připravit dalamánky z běžného droždí.
Ingredience (cca 10 ks)
- 150 g žitné mouky
- 350 g hladké pšeničné mouky
- 13 ml octa
- 3 g kmínu
- 4 g chlebového koření (kmín, anýz, fenykl)
- 1/2 sáčku sušeného droždí (případně polovinu kostky)
- 330 ml vlažné vody
- 10 g soli
Suroviny vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí háku nechejte robot vypracovat těsto (na nejnižší rychlost). Mělo by zůstat trochu lepivé, ale přitom být tvořit kompaktní a hladké. Pokud by těsto hodně lepilo, přisypejte trochu mouky.
Takto připravené těsto si pak rozdělte na 10 kousků přibližně po 80 g. Na pomoučněné pracovní ploše z každého vyválejte hladký bochánek, který uložte na pečící papír. Přikryjte utěrkou a nechejte kynout přibližně 30 minut.
Po třiceti minutách si nachystejte mokrou utěrku a misku s žitnou moukou. Každý dalamánek oválejte po mokré utěrce a následně obalte v mouce. Takto připravené dalamánky vraťte zpět na pečící papír, opět přikryjte utěrkou a nechejte znovu kynout - tentokrát asi 45 min.
Troubu rozehřejte na 250°C, vložte do ní plech, do kterého budete při vkládání plechu s dalamánky lít horkou vodu na zapaření trouby.
V rychlovarné konvici uvařte trochu horké vody, kterou připravte také do hrnečku.
Každý dalamánek nařízněte nožem, postříkejte rozprašovačem se slanou vodou a posypejte povrch hrubou solí a kmínem.
Dalamánky vložte do trouby a na spodní plech vlijte asi 2 dcl horké vody a rychle zavřete troubu. Takto pečte 5 minut. Poté dvířka trouby otevřete a vyvětrejte přebytečnou páru, teplotu snižte na 190°C a pečte ještě asi 15 minut, podle výkonu trouby, až jsou dalamánky zlatohnědé. Nechejte vychladnout na mřížce.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.