TIPY na správnou přípravu různých druhů čajů a jejich účinky na naše zdraví
Vychutnejte si šálek lahodného čaje v pohodlí domova. Poradíme vám, jak na to.
Černým čajem ke zdravému srdci a dobrému trávení
Černý čaj je oblíbeným nápojem především mezi milovníky kofeinu. Obsahuje ho totiž nejvíce ze všech čajů. Pokud vám nevyhovuje káva, ale chcete si dopřávat pravidelné dávky energie, může pro vás být černý čaj to pravé. Kromě toho má celkově pozitivní vliv na naše zdraví. Napomáhá k dobrému trávení a jeho pravidelná konzumace snižuje riziko srdečních chorob.
Jak na přípravu černého čaje
Pro přípravu černého čaje je vhodná skleněná konvice.
Zelený čaj dodá energii a podpoří zdraví
Zelený čaj má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Obsahuje celou řadu antioxidantů, které napomáhají pročistit celé tělo a bojují proti zánětům. Pravidelná konzumace zeleného čaje podporuje správné trávení, spalování tuků a prokrvení orgánů.
V každém šálku se také nachází celá řada minerálů a vitamínů, které zamezují tvorbě zubního kazu a příznivě působí na správnou mineralizaci kostí. Stejně jako černý čaj obsahuje zelený čaj kofein, který dodá potřebnou energii.
Pravidelná konzumace zeleného čaje má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví.
Matcha čaj a jeho blahodárné účinky na naše zdraví
Zelený čaj a matcha čaj sice pochází ze stejné rostliny – čajovníku čínského, ale přece se od sebe liší. Keře pro matcha čaj se totiž 20 až 30 dní před sklizní zastiňují, nedostávají se k nim tak sluneční paprsky a kvůli tomu produkují více chlorofylu. Lístky jsou potom bohaté na aminokyseliny a stejně jako zelený čaj na antioxidanty. Při výrobě matcha čaje nedochází k oxidaci, a na konci procesu se lístky melou na jemný prášek.
Účinky matcha čaje na naše zdraví jsou v mnoha ohledech shodné s těmi, které přináší zelený čaj, jenom mohou být silnější. V jednom šálku matcha čaje se totiž nachází až 10× více živin než v šálku zeleného čaje. Matcha čaj tak napomáhá k detoxikaci jater, má dezinfekční a antioxidační účinky, podporuje hubnutí, snižuje hladinu cukru v krvi a dodává energii.
Při výrobě matcha čaje se lístky rozemelou na jemný prášek, který se v šálku rozmíchá bambusovou metličkou.
Oolong čaj pomáhá s hubnutím a podporuje zdraví pokožky
Při výrobě oolong čaje dochází pouze k částečné oxidaci a bývá označovaný také jako polozelený, polofermentovaný nebo modrozelený čaj. Má velmi silné aroma a zemitou až ořechovou chuť. Dalo by se říct, že svými zdravotními účinky kombinuje výhody černého a zeleného čaje.
Oolong čaj obsahuje antioxidanty dobré pro zdraví kostí a zubů, kofein, který stimuluje nervový systém a polyfenoly, které bojují s ekzémem, podporují zdraví kůže a pomáhají s hubnutím.
Jak na přípravu oolong čaje
Klasická příprava oolong čaje není nijak komplikovaná. Na šálek o objemu 200 ml budete potřebovat 2,5 g čaje. Ten zalejte vodou o teplotě 82 až 96 °C a nechte louhovat 2 až 5 minut. Přesná doba louhování a teplota vody se liší od konkrétního druhu oolong čaje.
Bílý čaj bojuje proti stárnutí kůže
Bílý čaj patří mezi nejméně zpracovávané čaje vůbec a jeho název pochází od stříbrných chloupků, které se vyskytují na mladých lístcích čajovníku. Díky tomu, že se bílý čaj prakticky nezpracovává, je jeho chuť velmi jemná. Obsahuje méně kofeinu než černý nebo zelený čaj. V počtu antioxidantů se ale nenechá zahanbit – bílý čaj tak zpomaluje stárnutí kůže, posiluje obranyschopnost organismu, reguluje cukr v krvi a dobře působí na vysoký krevní tlak.
Příprava bílého čaje
Uvařit šálek bílého čaje není žádná věda. Stačí, když dodržíte to, aby teplota vody nepřesáhla 90 °C. Potom už záleží na vašich preferencích ohledně chuti čaje. Louhovat se může klidně až 5 minut, protože nezhořkne a můžete z něj vytvořit až tři nálevy.
Bylinný čaj pomůže při léčbě i jako prevence
Bylinný čaj si můžete připravit z různých rostlin. Pomáhají při zdravotních problémech a fungují jako prevence.
Příprava bylinného čaje
K přípravě bylinného čaje budete potřebovat čerstvou nebo sušenou bylinu, varnou konvici a šálek. Většinou se na 250 ml vody využije zhruba 5 gramů dané byliny, kterou necháte pár minut vyluhovat v horké, ale ne vroucí vodě. Pokud používáte čerstvou rostlinu, čaj bude silnější, protože léčivé účinky postupem času mizí.
Konzumaci některých druhů bylinných čajů je ale potřeba si hlídat. Určité rostliny mohou totiž ve větším množství způsobit více zdravotních problémů než vyřešit. Například šalvěj dokáže zklidnit bolest žaludku, ale při častější konzumaci působí omamně až toxicky.
Přípravy čaje ve Velké Británii, Japonsku nebo Číně
V Británii a Irsku se k černému čaji podává sladké nebo slané pečivo.
Na dokonalou přípravu zeleného, matcha a oolong čaje si potrpí především v Asii, která patří mezi tradiční pěstitele čajů. V Japonsku a Číně používají u vaření čaje speciální pomůcky a z chystání nápoje se stal přímo rituál a s ním spojený obřad. Ten spočívá v tom, že při pití čaje se má člověk především zklidnit a ztišit. Dříve se věřilo, že pití čaje povznáší ducha a je vhodné k meditaci nebo klidnému rozhovoru s přáteli. U čaje by měl člověk ocenit a vychutnat si vůni, chuť, barvu a celkově prostředí, ve kterém zrovna rituál provádí.
V Japonsku se pojí k přípravě různých druhů čaje speciální rituály.
I když si dnes bílý čaj můžete připravit v pohodlí domova, dříve byl luxusním zbožím a dovolit si ho mohla jen hrstka vyvolených. V minulosti si tak šálek bílého čaje směli vychutnat pouze čínští císaři, protože obyčejným lidem se stal naprosto nedostupným.
Dnes si celou řadu tradičních i netradičních čajů můžete vychutnat v pohodlí domova. S jejich přípravou vám pomohou spolehlivé varné konvice, které se stanou nepostradatelnou součástí vaší kuchyně.
Zdroj fotografií: Depositphotos.com