Talianska Focaccia s čerstvým rozmarínom a sušenými paradajkami
Focaccia, tak ako i quiche a jiné období slané koláče jsou skvělé v tom, že k základnímu receptu už jen ladíte plnku, nebo posýpku podle dostupnosti, či už suroviny doma, nebo ročnímu období.
Recept pro nás připravila Kolachella z blogu „Kolachella“
http://kolachella.blogspot.com/
Složení:
500 g chlebovej mouky
300 ml vlažnej vody7 g suchého
droždí
tymián
rozmarín
údená Maldon sůlolivový
olej
sušené paradajky
čerstvý rozmarín
kukuričná krupica na vysypání formy
Postup:
Na úvod je třeba nechat cesto zpracovat a podkysnout.
V teplejší vodě rozpustit suché droždie a nechat rozpustit.
Do misy preosejeme mouku, přidáme sůl a bylinky.
Vlijeme vodu s droždím a na nízkých až středních otáčkách přibližně 6 minut.
Cesto vyložíme z mixéru na múkou pomúčenú dosku, jemne párkrát prehnietime a vložíme do sklenej misy.
Prikryjeme fóliou nebo utierkou minutu na teplom místě podnúť približne 45.
Menší plech vymastíme olejom a posypeme kukuričnou krupicí. Zabezpečíme tím kromě jiného chrumkavú kôrku. Pokud nemáte kukuričnú múku, použijte strúhanku nebo hrubú mouku.
Po prvním vykysnutí cesto rovnoměrně vyložíme na plech a prsty popicháme celé cesto.
Zvrchu nakládáme sušené paradajky a rozmarín. Opět prstami zatlačíme a polejeme olivovým olejem. Zakryjeme fóliou nebo teplou mokrou utierkou a zůstaneme znovu podkysnúť, tento krát přibližně hodinu.
Krásne podkysnutú focacciu pečieme při 220 stupňoch přibližně 20 minut.
Pozor, paradajky mají tendenci přihorieť, tak ku koncu pečení foccaciu pozorne sledujte.
TIP: místo paradajok můžete použít olivy, syr, proscuitto, čerstvé paradajky, a vše, co máte chuť.
Přeji vám dobrou chuť!