Svěží citrónový koláč

Moučníky a dezerty
16 ledna 2017

Znáte "citrónovou babetu"? Pro mě jsou to vzpomínky na dětství, kdy se prodávala v kulaté alobalové misce a byla prostě nezapomenutelná. Proto jsem si na webu našla pár receptů, z každého si něco vzala, něco upravila a dala se do pečení. Ve výsledku je koláč původní "babetě" hodně podobný a moc dobrý, jen musím při příštím pečení použít menší a vyšší plech, aby byl koláč vyšší.
Citronová poleva to celé pozvedla o třídu výš, a i když původní babeta byla "jen" posypaná moučkovým cukrem, tohle je snad ještě lepší! 
Co napsat víc? Koláč "ala babeta" se setkal s úspěchem, všem moc chutnal, takže u nás bude na stole častěji... a já si musím koupit vyšší plech, nebo ji udělat v dortové formě, aby byla příště dokonalá.
 

SONY DSC
 

 

                 Suroviny

  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 žloutky (+ 4 bílky zvlášť vyšlehat)
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva 
  • kůra z 1 citronušťáva z
  • 1 citronu


Poleva

  • šťáva z 1 citronu
  • moučkový cukr

    
                 Postup

Troubu nechejte vyhřát na teplotu 160 stupňů. Hlubší plech nebo dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.  Žloutky nalijte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid, a přidejte cukr + vanilkový cukr. Šlehejte, dokud se nezačne cukr pomalu rozpouštět. Přilijte olej a dál šlehejte dohladka. 
Poté přidejte také citronovou kůru a šťávu z citronu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, a pomalu přilévejte mléko. Z bílků ušlehejte pevný sníh, který na závěr opatrně vmíchejte do připraveného těsta. Hotové těsto nalijte na plech nebo do dortové formy a dejte péct přibližně na 40 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout. Vyzkoušejte špejlí - pokud se těsto nelepí, můžete vytáhnout z trouby.
Koláč nechejte pomalu chladnout a mezitím si připravte polevu. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vymačkejte šťávu z jednoho citronu a za stálého míchání plochým šlehačem postupně přisypávejte tolik moučkového cukru, aby vznikla malinko hustší směs.
Výsledná směs musí být tekutá, ale ne zas tak, aby stékala z koláče. Naneste stěrkou opatrně na koláč, rozetřete a nechejte zaschnout.
 

SONY DSC
 

Dobrou chuť :-)


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít