ŠVESTKOVÝ KOLÁČ
Podzim. Období cuket, dýní, hrušek a především švestek.
Pokud máte rádi švestky, a stejně jako já se rozhodnete zachránit jich alespoň pár před "smutným" osudem v kvasu, upečte si tento skvělý koláč. Postup je snadný, a s kuchyňským robotem KitchenAid vám půjde příprava hezky od ruky. Doporučuji připravit si s míse robotu nejen těsto, ale také drobenku. Mísu nemusíte v mezidobí ani umývat, drobenka pár zbytků lineckého těsta snese.
Těsto:100 g změklého másla
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vejce
220 g hladké mouky čtvrt lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Náplň:500 g tučného tvarohu ve vaničce
50 g cukru moučka 1 vanilkový cukr
2 vejce
Švestky (omyté, odstopkované, nakrájené příčně na čtvrtiny)
Na drobenku:100 g polohrubé mouky 50 g cukru krupice
50 g másla
můžete přidat půl lžičky mleté skořice
Postup:
Máslo a oba cukry utřete pomocí plochého šlehače do světlé pěny.
Přidejte vejce a ještě chvíli šlehejte..
Ve druhé míse smíchejte mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Postupně přisypávejte k máslové směsi a vypracujte v těsto.
Těsto pak ručně rozprostřete a vtlačte do koláčové formy a nechejte hodinu chladit v lednici. Pokud ovšem tento krok vynecháte, nic se nestane.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
V robotu mezitím zpracujte pomocí plochého šlehače všechny suroviny na drobenku.
Tvaroh, oba cukry a vejce zpracujte v míse robotu do hladkého krému.
Koláčovou formu s těstem vyjměte z lednice, nalijte na ni tvarohovou směs a ozdobte připravenými švestkami. Postupujte dokola, až rovnoměrně zaplníte celou plochu koláče.
Posypejte připravenou drobenkou..
...a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 60-8O minut, dokud koláč nezezlátne a nezačne krásně vonět.
Vlažný koláč nakrájejte na kousky, a servírujte.
Dobrou chutˇ! :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.