ŠVESTKOVÝ KOLÁČ
Období cuket, dýní, hrušek a především švestek.
Pokud máte rádi švestky, a stejně jako já se rozhodnete zachránit jich alespoň pár před "smutným" osudem v kvasu, upečte si tento skvělý koláč. Postup je snadný, a s kuchyňským robotem KitchenAid vám půjde příprava hezky od ruky. Doporučuji připravit si s míse robotu nejen těsto, ale také drobenku. Mísu nemusíte v mezidobí ani umývat, drobenka pár zbytků lineckého těsta snese.
Suroviny
- 100 g změklého másla
- 50 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 220 g hladké mouky čtvrt lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 50 g cukru moučka 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- Švestky (omyté, odstopkované, nakrájené příčně na čtvrtiny)
Na drobenku
- 100 g polohrubé mouky 50 g cukru krupice
- 50 g másla
- můžete přidat půl lžičky mleté skořice
Postup
Máslo a oba cukry utřete pomocí plochého šlehače do světlé pěny. Přidejte vejce a ještě chvíli šlehejte.. Ve druhé míse smíchejte mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Postupně přisypávejte k máslové směsi a vypracujte v těsto. Těsto pak ručně rozprostřete a vtlačte do koláčové formy a nechejte hodinu chladit v lednici. Pokud ovšem tento krok vynecháte, nic se nestane. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. V robotu mezitím zpracujte pomocí plochého šlehače všechny suroviny na drobenku. Tvaroh, oba cukry a vejce zpracujte v míse robotu do hladkého krému. Koláčovou formu s těstem vyjměte z lednice, nalijte na ni tvarohovou směs a ozdobte připravenými švestkami. Postupujte dokola, až rovnoměrně zaplníte celou plochu koláče. Posypejte připravenou drobenkou. ...a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 60-8O minut, dokud koláč nezezlátne a nezačne krásně vonět.
Vlažný koláč nakrájejte na kousky, a servírujte.
Dobrou chutˇ! :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.