ŠTĚDRÁK - SLOVENSKÝ NÁRODNÍ KOLÁČ
Koláč se čtyřmi druhy náplní z nadýchaného kynutého těsta - to je "Štědrák", slovenský národní koláč, který byl ukázkou všeho, co lidé doma měli a co z toho dokázali o Vánocích vykouzlit.
Ořechy, mák, domácí povidla - to všechno byly poklady, které na vánoce přicházely na stůl v různých podobách. A Štědrák byl dokonalým spojením toho všeho v jednom lahodném celku. Tento koláč se peče i dnes, hlavně v okolí Trenčína a Hornej Nitry.
Více se tentokrát nebudu rozepisovat, protože recept je dlouhý sám o sobě. Rozhodně si však Štědrák upečte, i kdybyste na letošní vánoce nepekli nic jiného - nebudete litovat. Dávka je na jeden klasický plech.
TĚSTO :
500 g hrubé mouky
3 dcl mléka
120 g másla
100 g cukru
1/2 kostky droždí
3 žloutky
vanilkový cukr
kůra z citrónu (nastrouhaná)
NÁPLNĚ:Ořechová:
180 g mletých orechů
2 dcl mléka
80 g strouhanky
80 g práškového cukru
vanilkový cukr
Maková:200 g mletého máku
2 dcl mléka
120 g práškového cukru
10 g másla
1 lžička citrónové kůry
Tvarohová:300 g tvarohu
80 g práškového cukru
80 g másla
2 žloutky
2 bílky
Postup:
V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny ingredience na přípravu těsta, a pomocí hnětacího háku zpracujte v polotuhé těsto. Doba kynutí je cca 1 hodina.
Mezitím si připravte náplně. Maková a ořechová náplň se vaří (respektive spaří). Do kastrůlku vložte ořechy, zalijte mlékem, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu. Je potřebné směs neustále míchat. Stejným způsobem si připravíte také makovou náplň.
Pro přípravu tvarohové náplně nejdříve vyšlehejte bílky (v míse kuchyňského robotu pomocí balónové metly), a zvlášť vyšlehejte také žloutky s cukrem. Ke žloutkům pak přidejte tvaroh a nakonec zlehka vmíchejte bílkovou pěnu.
Po vykynutí si těsto rozdělte na pět stejnoměrných bochníčků. Prní bochník vyválejte na zhruba 1/2 cm plát a potřete jej povidly (ideální je použít hustá povidla, aby se vám koláč při krájení neroztékal).
Poté vyválejte další plát těsta a položte jej na povidlový plát. Potřete ořechovou náplní, opět překryjte plátem těsta a pokračujte nátěrem makové a tvarohové náplně.
Z posledního kusu těsta vyválejte tenké válečky, které rozložte na tvaroh tak, abyste vytvořili mřížku.
Pečte v troubě vyhřáté na 190°C cca 1 hodinu.
Pěkné a tvořivé vánoční pečení přeji :-)
Tina
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/