SLUNEČNICOVÁ CHALVA

Jíme zdravě
28 srpna 2017

Chalva patří k jedněm z nejstarších orientálních cukrovinek (název pochází z arabského slova hilwa, sladký). Já jsem ji poprvé jedla, když mi bylo pět let, a byla to sezamová chalva dovezená z Bulharska, kde se tenkrát rekreovali přátelé mých rodičů. Od té doby jsem jedla spoustu různých variant: s karobem, kakaem, vanilkou, s vlašskými ořechy, pistáciemi apod. ...Až jsem před nedávnem narazila na naprosto fantastickou chalvu v mé oblíbené čajovně, kam si chodívám po celém náročném týdnu odpočinout u krbu a  "pohladit nervy" yogi čajem. Tato jejich chalva je jemnější, méně sladká, více kořeněná, a hlavně - je slunečnicová, což je v dnešní době, kdy je každá zdravá výživa zaplavená přeslazenými, prazvláštně ochucenými a především sezamovými chalvami, docela rarita :-)

A protože jsem se na slunečnicové chalvě stala brzy závislá, a v čajovně ji mnohdy  při mých pátečních sezeních neměli (asi nejsem jediná, kdo na ni mlsně chodí), rozhodla jsem se, že si ji zkusím vyrobit doma, z vlastních surovin a přesně tak, jak mi chutná :-)
 

20170825_081409


Ingredience:

500 g slunečnicových semínek
4 lžíce medu
1 lžička mleté skořice
vanilkový lusk



Postup:

Slunečnicová semínka nasypejte do mixovací nádoby KitchenAid mixéru Power Plus a mixujte při použití programu na drcení ledu.

 

20170825_102316
 

V průběhu mixování semínka v nádobě udusávejte a stírejte ze stěn pomocí pěchovadla. Po uplynutí programu (1:30 min.) vám vznikne jednolitá slunečnicová hmota, která se lehce drolí.
V tomto stádiu přidejte do nádoby med, skořici a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku a pomocí pulzního režimu ještě párkrát promíchejte.
 

20170825_103038
 

Hotovou lepkavou směs rovnoměrně napěchujte do formičky a dejte ztuhnout do lednice.
 

20170825_104827 (1)
 

Již po hodině můžete podávat, já ráda před konzumací kostičku chalvy popráším lucumou a skořicí :-)
 

20170825_081101
 

Pokud vás základní recept přestane bavit, můžete zkusit ochutit také kakaem, čokoládou, sušeným mlékem, rozinkami, datlemi či jiným sušeným ovocem, případně růžovou či pomerančovou esencí (k dostání v obchodech s orientálním zbožím).


Recept pro Vás připravila bloggerka Terka

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít