BEZLEPKOVÉ MAKOVO-OŘECHOVÉ MUFFINY
Jíme zdravě
06 listopadu 2023
Makovoořechové muffiny můžete upéct na plech nebo v koláčové formě. Navíc jsou zcela bez lepku, recept totiž žádnou mouku.
Ingredience
- 140 g cukru moučka
- 6 vajec
- 140 g mletého máku
- 140 g mletých ořechů
- 30 g postrouhané čokolády
- citrónová kůra
- mletý nebo čerstvě roztlučený hřebíček a skořice
- 200 g čokolády nebo hotové polevy
- sklenička marmelády
Papírové košíčky vyložte do formy na muffiny. Nebo větší plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 190˚C.
Postrouhejte ořechy a čokoládu a umělý mák. Ve hmoždíři roztlučte koření.
Rozdělte vejce. Žloutky dejte do mísy kuchyňského robota a spolu s cukrem šlehejte do husté světlé pěny. Bílky šlehejte ve vysoké nádobě do hustého sněhu. Do ušlehané žloutkové směsi přidejte menší půlku čajové lžičky hřebíčku a stejné množství mleté skořice, mák, ořechy, čokoládu, sníh z bílků a vše vše promíchejte.
Rozdělte do košíčků nebo nalejte na plech, rovnoměrně rozetřete a vložte do trouby. Během pečení zkuste udělat těsto zapíchat špejli. Pokud není po vytažení od mokrého těsta, můžete pečení ukončit, jinak nechte ještě chvíli dopéct a test se špejlí opakujte.
Upečené košíčky vyvoláte z trouby, nechejte vychladnout. Povrch potřete marmeládou, kterou si nejdříve rozmíchám, lépe se pak roztírá. Nejraději mám rybízovou. Marmeládu polejte rozehřátou čokoládou nebo polevou.
Recept pro Vás vytvořila Zdeňka Mazúrová z blogu „Liščí mlsání“ , autorka knih o bezlepkovém pečení.