SALÁT Z TOFU
Salát s tofu a zeleninou je bezmasým pokrmem, který ocení nejen vegetariáni, ale i příznivci zdravé stravy. Využili jsme spiralizér KitchenAid, který dává vaření nový rozměr a dodává pokrmům nevšední podobu.
Ingredience
- 200 g uzeného tofu
- 1 okurka
- 4 mrkve
- 150 g ledového salátu
- ½ svazku koriandru
- 100 g sójových klíčků
- šťáva z 1 limetky
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce oleje neutrální chuti
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce sezamových semínek
- sůl, pepř
Oloupejte okurku a mrkve a poté je nakrájejte pomocí spiralizéru, ke kterému připevníte čepel na vytvoření jemných spirálových plátků. Použijte rychlost 4.
Opláchněte salát a nakrájejte jej na proužky. Otrhejte lístky koriandru a nasekejte je. Ve velké míse smíchejte mrkev, okurku, salát, lístky koriandru a sójové klíčky. V míse smíchejte limetkovou šťávu, sójovou omáčku, 2 lžíce oleje neutrální chuti, sezamový olej, sůl a pepř.
Tofu nakrájejte na kostičky. V rendlíku nebo pánvi rozehřejte zbytek oleje a poté restujte tofu 7–8 minut dohněda. Často míchejte. Orestované tofu přidejte k zelenině ve velké míse, zalijte dresinkem, posypte sezamovými semínky, promíchejte.
Salát podáváme s čerstvým pečivem. Inspirovat se můžete také s našimi recepty na domácí pečivo.
TIP: Chcete-li salátu dodat výraznější chuť, přidejte do zálivky 1 lžičku Tabasca. Sezamová semínka můžete nahradit slunečnicovými semínky nebo nasekanými arašídy.