RYBA PEČENÁ V SOLNÉ KRUSTĚ
07 března 2024
Ryba pečená v působivě vypadající solné krustě je dokonale šťavnatá a zároveň propečená. Pro křehké rybí maso je tato šetrná technika jak stvořená.
Suroviny na přípravu ryby v solné krustě
- 1 celá ryba (např.okoun nebo pražma)
- 1,2 kg hrubé soli nebo vločky mořské soli
- 150 ml vody
- 2 limetky
- 1 citrón
- 1 grep
- hrst kopru
- čerstvé bylinky dle chuti (petrželová nať, bazalka, rozmarýn, estragon,apod.)
- 1 chilli paprička
Do mísy kuchyňského robota dáme sůl, nastrouháme kůru z limetek, citronu a grapefruitu. Hrst kopru nasekáme nadrobno a přidáme do soli. Nalijteme vodu a plochým šlehačem promícháme alespoň 2 minuty. Namíchaná sůl by měla mít konzistenci mokrého písku. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody.
Rybu zbavíme šupin a vykucháme. Plech posypeme vrstvou soli a navrch položíme rybu. Nakrájíme citrusy a vložíme dovnitř ryby spolu s čerstvým bylinkami a několika plátky chilli papričky. Rybu zasypeme zbylou solí a vše pevně přitlačíme. Celá ryba by měla být pokryta silnou vrstvou soli.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 35 minut. Po upečení krustu opatrně rozbijeme zadní částí lžíce. Abysme se ujistili, že vnitřek ryby před konzumací dosáhl 65°C, použijeme teploměr.
Rybu zbavíme šupin a vykucháme. Plech posypeme vrstvou soli a navrch položíme rybu. Nakrájíme citrusy a vložíme dovnitř ryby spolu s čerstvým bylinkami a několika plátky chilli papričky. Rybu zasypeme zbylou solí a vše pevně přitlačíme. Celá ryba by měla být pokryta silnou vrstvou soli.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 35 minut. Po upečení krustu opatrně rozbijeme zadní částí lžíce. Abysme se ujistili, že vnitřek ryby před konzumací dosáhl 65°C, použijeme teploměr.
Náš TIP: Pokud místo hrubé soli použijeme jemnou sůl, nahradíme vodu stejným množstvím vaječného bílku.